Rauhan Kasvatus Instituuti
Etusivulle

Nuoret ja rohkeat – video­kirjasto

Nuorten aktivistien videot pureutuvat aktivismin ja osallisuuden teemoihin Suomessa, Perussa, Länsi-Saharassa, Venäjällä ja muualla maailmassa. Nuoret kertovat omasta aktivismistaan tarjoten samalla esimerkkejä siitä, miten vaikuttaa ympäristöönsä ja yhteiskuntaan. Videoiden aiheet käsittelevät muun muassa sukupuolten moninaisuutta, sukupuolinormeja, nuorten mielenterveyttä, transoikeuksia, ilmastoaktivismia, absolutisimia, vammaisaktivismia ja kansalaisaktivismia yleisesti.

Videoiden ympärille on luotu ohjattuja harjoituksia, joita voidaan tehdä niin itsenäisesti kuin esimerkiksi yhdessä nuoriso-ohjaan kanssa.

Inspiroivia katseluhetkiä!

Valo on helsinkiläinen feministi, sateenkaariaktivisti ja tuleva sosionomi. Sateenkaariteemat ja transihmisten oikeudet ovat hänelle tärkeitä ja hän toimii niiden puolesta.

Ajak on nuori aktivisti, unelmoija ja memejä rakastava milleniaali. Hänen aktivisminsa keskiössä on nuorten mielenterveys.

Dakota on Lontoossa asuva aktivisti, joka muun muassa toivoo, että haitallisiin sukupuolinormeihin kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Tekstivastine videolle.

Katri on kirjoittaja, kansalaisaktivisti ja ihan tosi tyypillinen milleniaali, joka lopetti alkoholinkäytön kokonaan ja päätti puhua juomisongelmastaan julkisesti somessa. 

Mohamed tekee nuorisotyötä, jonka ytimessä on nuorten omaehtoinen toiminta. 

Tekstivastine videolle.

Helsinkiläinen nuori yhtye VIMMA edustaa muutosta; kappaleissa käsitellään muun muassa luontosuhdetta, ilmastokriisiä ja erilaisuuden kokemuksia. Videolla VIMMA matkustaa maateitse keikalle Saksaan.

Tekstivastine videolle.

Chaska on teatteritaiteilija, toimittaja ja kansalaisaktivisti Perusta. Hän välittää tietoa alkuperäiskansojen kulttuurista ja kolonialismin ongelmista teatteritaiteen ja journalismin keinoin.

Larry on kansalaisaktivisti ja ay-aktiivi Perusta. Hän muun muassa toimittaa yhteiskunnallista lehteä, järjestää katutaidefestivaalia ja järjestää taidetoimintaa vähävaraisille lapsille.

Marianella on opettajaopiskelija ja aktivisti Perusta. Hän järjestää lapsille mm. freireläisen voimauttavia taidetyöpajoja.

Julianna on aktivisti ja lavarunoilija.  Julianna haluaa rakentaa siltoja vammaisten ja vammattomien ihmisten välille.

Tekstivastine videolle.

Heidi on sosiaalipsykologian opiskelija, joka on vaihdossa Meksikossa. Hän kertoo, että jokainen meistä tekee vaikuttamistyötä, vaikka emme sitä miettisikään.

Tekstivastine videolle.

Faisa ja muu Oulun Punaisen Ristin nuorten ryhmä perustivat läksykerhon  maahanmuuttajanuorille vuoden 2020 aikana. Läksykerhossa opiskellaan yhdessä ohjaajan kanssa ja annetaan vertaistukea.

Azad on valokuvaaja-aktivisti, joka elää pakolaisleirillä Bangladeshissa. Hän kuuluu rohingya-kansaan ja kuvaa heidän elämäänsä pakolaisleirillä.

Hassan on länsisaharalainen maantieteilijä ja ihmisoikeusaktivisti. Marokko miehittää laittomasti hänen kotimaataan Länsi-Saharaa. 

Hamdi on nuori isä Länsi-Saharasta, joka on viettänyt elämänsä pakolaisleirillä Algeriassa. Hän toimii aktivistiliikkeen puheenjohtajana, jotta hänen omat lapsensa saisivat joskus elää rauhassa ja vapaudessa omassa kotimaassaan Länsi-Saharassa. 

Julia on eläinoikeusaktivisti ja psykologi, joka pelastaa hylättyjä kissoja ja koiria kadulta. Hän myös kierrättää innokkaasti ja toivoo, ettei maailma hukkuisi roskaan. 

Julia asuu Venäjän Kaukoidässä Komsomolsk-na-Amuressa. Hän on toiminut nuorisokeskuksen johtajana ja teatteriohjaajana. Julia tekee ruohonjuuritasolla aktivismia ihmisoikeuksista ja ympäristön tilasta.

FRAME, VOICE, REPORT! -hankkeessa rahoitettiin kolmen vuoden aikana 26 järjestöjen kehitysviestintä- ja globaalikasvatushanketta. Millaista muutosta ja millaisia tuloksia järjestöjen hankkeet saivat aikaan?

EU:n lippu
Hanke on osittain tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Hankkeen sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.
Fingo
Värikkäillä kirjaimilla kirjaimet Frame, voice, report.
Suomessa Fingon koordinoima Frame, Voice, Report! -hanke (FVR) on Euroopan unionin tuella toteutettu hanke, jonka tavoitteena on lisätä EU-kansalaisten tietoisuutta ja sitoutumista YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (Agenda 2030).