Rauhan Kasvatus Instituuti
Etusivulle

Saavutettavuus­seloste

Rauhankasvatus.fi -verkkosivuston saavutettavuusseloste

Rauhankasvatusinstituutti ry pyrkii takaamaan verkkosivustojensa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain ja EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee rauhankasvatus.fi -verkkosivustoa. Seloste on laadittu 14.6.2022 ja sitä on tarkistettu 14.6.2022.

Saavutettavuuden arviointi perustuu Suomen digipalvelulain (306/2019) säännöksiin sekä saavutettavuuden hyviin käytäntöihin. Saavutettavuus huomioidaan myös jatkossa sivustoa kehitettäessä ja sisältöä päivitettäessä.

Saavutettavuuden tilan on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio Avidly Oyj SiteImprove-palvelua apuna käyttäen sekä manuaalisen testauksen kautta.

Verkkosivuston saavutettavuuden tila

Verkkosivusto täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset tai vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan seuraavassa osiossa nimeltä Sivuston ei-saavutettava sisältö. 

Sivuston ei-saavutettava sisältö

Havaittava

 • Joillakin sivuilla osaa otsikoista ei ole rakenteellisesti jäsennetty oikein.
  Joillakin sivuilla leipätekstien alussa saattaa esiintyä tyhjiä otsikoita. Korjataan syyskuuhun 2022 mennessä.
 • Värikontrasti ei ole riittävä lyhyen aikaa, kun hiiren osoittimen vie ylävalikon päälle.
  Ei korjata, koska verkkosivualusta Word Press Elementor ei mahdollista tätä.

Hallittava

 • Toiminnallisuus ei ole käytettävissä näppäimistöllä.
  Joillakin sivuilla navigointi onnistuu näppäimistöllä vain tabulaattorilla, kun käyttäjän ruudun resoluutio on pienempi tai suurempi kuin oletusarvot. Nuolinäppäimet eivät ole käytettävissä ohjautuvuudessa näillä sivuilla ja sivuilla voi navigoida esimerkiksi valikkoja vain tabulaattorilla. Ei korjata, koska verkkosivualusta Word Press Elementor ei mahdollista tätä.
 • Osa linkeistä ei sisällä tekstivastinetta.
  Korjataan syyskuuhun 2022 mennessä. 

Ymmärrettävä

 • Linkin tarkoitus ei selviä kontekstissa.
  Sivustolla esiintyy muutamia hyperlinkkejä, joista ei selviä linkin tarkoitus suhteessa sen kontekstiin. Korjataan syyskuuhun 2022 mennessä. 

Toimintavarma

 • Sivustolla on elementtejä, joissa ei ole yksilöiviä tunnuksia.
  Koristeellisiin SVG-kuvaelementteihin ei lisätä yksilöiviä tunnuksia. Toiminnallisiin elementteihin ja valikkoihin korjataan yksilöivät tunnukset syyskuuhun 2022 mennessä, mikäli se on teknisesti mahdollista.
 • Käyttöliittäymäkomponenttien nimeäminen.
  Kaikkia käyttöliittymäkomponentteja ei ole nimetty ohjelmallisesti. Apuohjelmistoja käyttävä käyttäjä ei pysty asettamaan ja muuttamaan kaikkia käyttöliittymäkomponenttien arvoja esimerkiksi lomakkeissa liittyen navigointiin. Ongelma korjataan, kun on selvitetty, miten sen voi toteuttaa verkkosivualusta Elementorilla. 
 
Yllä olevat todetut saavutettavuuspuutteet pyritään korjaamaan 1.9.2022 mennessä. 

Ei-saavutettava sisältö, jota sovellettava lainsäädäntö ei kata

 • Joissakin kohdissa sivustoa käytetään kursivointia ja lihavointia sisällön merkityksen ilmaisemiseen.

 • Joillakin osin sivustoa otsikot on kirjoitettu kokonaan isoilla kirjaimilla. Joissakin sivuston sisäisissä oppimateriaaleissa käytetään isoja kirjaimia leipätekstissä.

 • Ei-kriittisiä HTML/XHTML-virheitä.

 • Valikon käytettävyyteen liittyvät ongelmat. Valikko aukeaa visuaalisesti vain viemällä hiiren osoitin valikon päälle. Alemmat alavalikon kohdat saa esille vain vierittämällä ja pitämällä hiiren osoitin paikallaan.

Lisätietoja ei saavutettavasta sisällöstä saa viestintäsuunnittelija Jenni Leppäseltä puhelimitse +358 40 145 2502 tai sähköpostilla viestinta[at]rauhankasvatus.fi.  

Saavutettavuuspalaute

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Otamme vastaan palautetta, kysymyksiä ja parannusehdotuksia sivuston saavutettavuuden parantamiseksi.

Palautteen voit antaa viestintäsuunnittelija Jenni Leppäseltä puhelimitse +358 40 145 2502 tai sähköpostilla viestinta[at]rauhankasvatus.fi. Epäkohdat ja puutteet pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. 

Jätä palaute saavutettavuudesta verkkolomakkeella.

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuus@avi.fi 
puhelinnumero vaihde: 0295 016 000.
Saavutettavuusvaatimukset.fi