Kriittinen mediakasvatus
Täydennyskoulutus opettajille
Miten kasvattaa lapsista ja nuorista vastuullisia ja kriittisiä sosiaalisen median käyttäjiä? Miten opettaa tunnistamaan väärä tai valheellinen tieto ja propaganda? Millaista kuvaa maailmasta ja eri ihmisryhmistä käyttämämme digitaaliset sisällöt välittävät ja vahvistavat?
Muun muassa näitä asioita käsitellään täydennyskoulutuksessamme, jonka koulutukset toteutetaan helmi – maaliskuussa 2024.
Koulutuksessa opitaan ymmärtämään median ja sosiaalisen median toimintalogiikkaa ja ilmiöitä, analysoimaan kriittisesti median tuottamia narratiiveja ja valitsemaan omaan opetukseen mediasisältöjä, jotka tarjoavat eri näkökulmia ja positiivisia samaistumisen kokemuksia kaikille oppilaille. Lisäksi tutustutaan käytännön mediantuotannon harjoitteisiin ja menetelmiin, joita voi hyödyntää omassa opetus- ja kasvatustyössä.
Koulutuksen jälkeen opettajalla on valmiudet analysoida median näkökulmia ja narratiiveja sekä niiden rakentumista. Opettaja osaa tarkastella representaatiota ja soveltaa tätä osaamista opetuksessaan. Lisäksi koulutus tarjoaa välineitä siihen, kuinka digitaalisesta viestinnästä ja (sosiaalisen)median kuluttamisesta sekä tuottamisesta tehdään turvallisempaa kaikille.
Koulutukset koostuvat kolmesta osa-alueesta. Tarkemmat sisällöt ja painotukset suunnitellaan kuhunkin koulutukseen erikseen, osallistujien mukaan.
- Kriittinen medialukutaito – käytännön palikat
Tutustutaan kriittiseen medialukutaitoon, narratiivien analyysiin ja turvalliseen tilaan sekä niiden merkitykseen mediassa ja kaikessa kommunikaatiossa.
- Turvallinen verkko ja sosiaalinen media, miten sitä tehdään?
Syvennetään ymmärrystä sosiaalisesta mediasta, omasta roolista sisällön kuluttajana sekä tuottajana sekä miten verkkoa ja sosiaalista mediaa voi käyttää turvallisemmin.
- Narratiivit osana mediakasvatusta
Analysoidaan narratiiveja, representaatiota, toimijuutta, sitä, mitä tarinoista on rajattu ulos sekä turvallista tilaa ja joita voi käyttää myös osana omaa opetusta. Analyysissa pohditaan mm. kenelle tarina on turvallinen, samastuttava ja miksi?
Ilmoittaudu koulutukseen
Pääkaupunkiseudun koulutus
Järjestämme kaksi koko päivän (klo 9 – 14) kestävää koulutusta, ke 28.2. ja to 7.3.
Pääkaupunkiseudun koulutukset järjestetään lähikoulutuksina Helsingissä Globaalikeskuksen tiloissa osoitteessa Siltasaarenkatu 4, 7. krs. Koulutus on suunnattu opettajille, jotka työskentelevät varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa, perusopetuksessa tai toisella asteella.
Valtakunnallinen verkkokoulutus (2 x 2h) to 29.2. ja ti 12.3. klo 15 – 17.
Valtakunnallinen verkkokoulutus toteutetaan Teams-ympäristössä. Linkin koulutukseen saa ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Koulutus on suunnattu opettajille, jotka työskentelevät varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa, perusopetuksessa tai toisella asteella.
Voitte myös tilata koulutuksen koko oman oppilaitoksen henkilökunnalle.
Ilmoittautuminen koulutukseen: https://forms.office.com/e/f5V1JaXm8K
Koulutuksia järjestetään kevätlukukaudella 2024 verkossa ja ympäri Suomea.
Linkki ilmottautumisiin löytyy sivun lopusta.
Lisätietoa koulutuksista: heli.pekkonen@rauhankasvatus.fi