Opas IDEATHON-menetelmään
Mikä sinulle on kaikista tärkeintä?
IDEATHON-menetelmä on tapa vahvistaa nuorten ääntä paikallisessa päätöksenteossa heitä itseään koskevissa asioissa. IDEATHON-menetelmän avulla nuorille tarkoitetut rakenteet ja muut olennaiset sidosryhmät voivat tarjota nuorille resursseja, tiloja, mahdollisuuden sekä tukea, joita he tarvitsevat osallistuakseen aktiivisesti ja yhdenvertaisesti julkishallinnon toimintaan. Menetelmän avulla nuorille voidaan myös opettaa, kuinka paikallistason toimintaan voi osallistua aktiivisesti.
Löydät linkit PDF-oppaisiin tämän sivun oikeasta alalaidasta niin suomeksi kuin englanniksikin. Mobiililaitteella oppaat löytyvät sivun alalaidasta.
Mihin ja kuka IDEATHON-opasta voi käyttää?
Oppaassa kuvataan IDEATHON-menetelmää yksityiskohtaisesti sekä kerrotaan, kuinka menetelmää voi hyödyntää erilaisissa nuorten ympäristöissä. Opas onkin siis suunnattu kaikille nuorisotyöntekijöille sekä nuorten parissa toimivien instituutioiden edustajille, jotka haluavat käsitellä aktiivisesti nuorten osallisuuteen liittyviä kysymyksiä.
Miten IDEATHON-menetelmä toimii?
IDEATHON on käytännön työkalu, jonka avulla nuoret saadaan paremmin mukaan paikallisyhteisöjensä toimintaan. Sen etuna on sen äärimmäinen käytännöllisyys, joka antaa nuorille sekä vapauden ehdottaa muutoksia että vastuun toteuttaa tämä muutos (jos idea tulee valituksi) paikallisympäristössä. Vastuu koskee myös taloudellisia resursseja, sillä nuoret saavat rahoitusta idean toteuttamiseen. Nuorista tulee oikeita toimijoita muutoksen tiellä omissa paikallisyhteisöissään.
Prosessin oppimisosio on vaikutuksiltaan erittäin voimakas, sillä se edellyttää, että nuoret keksivät idean, löytävät ja muodostavat yhteyksiä muihin samankaltaisesti ajatteleviin, muovaavat ja esittelevät ideansa ja äänestävät parasta ideaa. Osallistumalla aktiivisesti prosessiin nuoret pääsevät kokemaan ainutlaatuisen toimijuuden kokemuksen omassa paikallisyhteisössään, mutta myös oppimaan, kuinka muutokset oikeasti tapahtuvat paikallisyhteisössä.
Nuorten omistajuus, eli se, että projekti on nuorten johtama sen alusta loppuun saakka, on tärkeä elementti, joka kasvattaa nuorten motivaatiota toteuttaa muutoksia. Kuvastavathan nuorten esittämät ideat heidän omia halujaan, tarpeitaan ja kysymyksiään.
Yksinkertaistettuna IDEATHON-menetelmässä:
- Kootaan yhteen tietty määrä nuoria.
- Rohkaistaan nuoria pohtimaan paikallisyhteisöjensä kaipaamia muutoksia.
- Muodostetaan ryhmiä samankaltaisten ideoiden ympärille.
- Autetaan nuoria suunnittelemaan projekteja heidän muutostoiveidensa ympärille.
- Autetaan nuoria äänestämään tarpeellisimmasta projektista.
- Autetaan nuoria toteuttamaan äänestyksen voittanut projekti.
IDEATHON-menetelmän tärkeimmät tavoitteet ovat:
- Rohkaista nuoria pohtimaan muutoksia, jotka he haluaisivat paikallisyhteisössään nähdä.
- Rohkaista nuoria toimimaan ja tekemään töitä ideoidensa eteen.
- Näyttää nuorille, kuinka ideasta kehitetään projekti.
- Vahvistaa nuorten käsitystä projektin toteuttamisesta ja kuinka projektilla voi muuttaa omaa paikallisyhteisöä.
IDEATHON-menetelmä sopii käytettäväksi yleisesti ottaen missä tahansa paikallisyhteisössä milloin tahansa.
Yhteystiedot:
Hankekoordinaattori Helena Korpela
helena.korpela[at]rauhankasvatus.fi
Tule mukaan kuulemaan lisää IDEATHON-tapahtumien järjestämisestä
Olemme mukana valtakunnallisella Nuorisotyön viikolla järjestämällä online-infotilaisuuden IDEATHON-menetelmästä ma 7.10.2024 klo 11.00–12.15. Tilaisuudessa pääset kuulemaan lisää IDEATHON-menetelmästä ja siitä, miten sitä voi hyödyntää.
Lähetämme tapahtumalinkin ilmoittautuneille. Ilmoittaudu mukaan Teams-tapahtumaan forms-lomakkeella.