Antirasismi
Rauhankasvatusinstituutin antirasistisen työn tavoitteena on vahvistaa kasvattajien valmiuksia tunnistaa ja puuttua rasismiin ja purkaa yhteiskunnassa vallitsevia rakenteellista rasismia ylläpitäviä käytänteitä ja toimintamalleja. Haluamme tukea kasvattajia tunnistamaan oma roolinsa muutoksen mahdollistajana yhteiskunnassa ja löytämään uusia tapoja tuoda antirasistinen työote osaksi jokapäiväistä kasvatustyötä.
Rasismi perustuu historialliseen sorron järjestelmään, jota edelleen ylläpitävät ja uusintavat yhteiskunnassa vallitsevat valkoisuuden normin ympärille muodostuneet valtarakenteet. Tutkimukset ovat tuoneet toistuvasti esille erilaisia tapoja, joilla rasismi on läsnä suomalaisten koulujen ja oppilaitosten toiminnassa ja miten koulujärjestelmämme ylläpitää rasistisia rakenteita ja malleja. Oppilaitokset, nuorisotyö ja kansalaisjärjestöt eivät ole vapaampia rasismista kuin muutkaan yhteiskunnalliset instituutiot ja toimijat, vaan osaltaan ylläpitävät epätasa-arvoisia yhteiskunnallisia valta-asetelmia.
Rasismin rakenteellinen ja historiallinen ulottuvuus unohdetaan liian usein antirasistisessa työssä ja huomio kiinnitetään yksinomaan rasismin ilmenemiseen yksilöiden ja ryhmien välisessä vuorovaikutuksessa. Rauhankasvatuksen näkökulmasta on tärkeää pureutua rasismia ylläpitäviin rakenteisiin ja muuttaa niitä kestävällä tavalla, sillä sitä kautta saamme aikaan todellista yhteiskunnallista muutosta ja rakennamme yhteiskuntarauhaa.
Antirasistinen työ edellyttää valtarakenteiden, normien ja toimintatapojen tarkastelua uusista näkökulmista ja valmiutta tarkastella myös omaa ajattelua ja toimintaa kriittisesti. Alkaessamme ymmärtää, että eriarvoisuuden suhteen ei ole pahoja tai hyviä ihmisiä, vaan tekoja, jotka edistävät yhdenvertaisuutta tai heikentävät sitä – olemme ottaneet ensimmäisen askeleen rasismin vastustajina (Ibram X. Kendi).
Ijeoma Oluon sanoja lainaten: ”Antirasismin hienous piilee siinä, ettei kenenkään tarvitse teeskennellä olevansa vapaa rasismista toimiakseen antirasistisesti. Antirasismi on sitoutumista taistelemaan rasismia vastaan aina sitä kohdatessaan, myös kohdatessaan rasismia itsessään.”
Antirasismia käsittelevät koulutuksemme ja materiaalimme
Antirasismia käsittelevät koulutuksemme ja materiaalimme
Antirasistisia tekoja nuorisotyöhön
Myötätuuli-hankkeen tavoitteena on kehittää nuorisotyön ammattilaisten kykyä tunnistaa ja puuttua rasismiin sekä purkaa rasismia tuottavia rakenteita.
Täydennyskoulutusta kaikista teemoistamme
Tarjoamme maksutonta täydennyskoulutusta lukuvuonna 2024–2025 varhaiskasvatusyksiköiden, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstölle.
Koulutamme tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden, antirasismin, globaalin vastuun ja rauhankasvatuksen teemoista. Koulutuksemme tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua edellä mainittuihin teemoihin sekä työvälineitä niiden edistämiseen kasvatuksen ja koulutuksen kentällä.
Antirasismi nuorisotyössä
Antirasismi nuorisotyössä -opas auttaa nuorisotyöntekijöitä tunnistamaan oma roolinsa muutoksen mahdollistajana yhteiskunnassa ja löytämään uusia tapoja tuoda antirasistinen työote osaksi jokapäiväistä kasvatustyötä nuorten kanssa.
Kohti syrjimätöntä koulua
Miten voimme kitkeä syrjintää? Kohti syrjimätöntä koulua -oppimispäiväkirja keskittyy etsimään vastauksia kysymykseen erityisesti kouluympäristön näkökulmasta.
Koulutuksistamme mediassa
Tutkittu juttu: Hyväntahtoisuus ei pure koulussa piilevään rasismiin
OPETTAJA: Monikulttuurisuuskasvatuksesta tulisi Ida Hummelstedtin väitöstutkimuksen mukaan tehdä selkeästi antirasistista. Rasismin tunnustamien ja tunnistaminen on lähtökohtana myös Rauhankasvatusinstituutin Helsingin opettajille tarjoamissa koulutuksissa.
Kolme opettajaa kertoo: Näin käytän antirasismikoulutuksen oppeja työssäni
HEL.FI: Kolme opettajaa kertoo: Näin käytän antirasismikoulutuksen oppeja työssäni. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen henkilöstöä on koulutettu laajasti tunnistamaan rasismia ja puuttumaan siihen. Vuoden 2021 loppuun mennessä antirasistiseen työotteeseen oli koulutettu jo yli 4 000 varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, lukioiden ja ruotsinkielisten palveluiden työntekijää.
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä
MAAILMA.NET: Helsingissä on järjestetty syksystä 2020 alkaen koulutuksia, joissa opetushenkilökunta opettelee tunnistamaan rakenteellista rasismia ja puuttumaan siihen. Aihe on vaikea ja aiheuttaa monille häpeän tunteita, mutta negatiivisistakin tunteista voi oppia, neuvoo Rauhankasvatusinstituutin kouluttaja Akunna Onwen.
Opetellaan antirasistinen työote
TALENTIA: Jo aivan pienet lapset kokevat rasistista syrjintää. Helsingin kaupunki kouluttaa ensimmäisenä Suomessa varhaiskasvatuksen henkilökuntaa tunnistamaan ja ehkäisemään rasismia. RKI:n asiantuntijat toteuttavat koulutukset, joissa käydään läpi rakenteellista rasismia, puhutaan normeista, rasismin eri näyttäytymismuodoista sekä keskustellaan antirasistisen ja monikulttuurisen viitekehyksen eroista.
Koulutukset nuorisotyöntekijöille
Rauhankasvatus on ensisijaisesti yhdessä ihmisten kanssa tehtävää työtä myös nuorisotyöntekijöiden kanssa. Toivomme, että pääsemme jälleen mitä pikimmin takaisin ihmisten pariin pandemian aiheuttamien poikkeuksellisten aikojen jälkeen ja nuorisotyöntekijöille suunnatut koulutuksemme jatkuvat. Tällä välin voit tutustua viime vuosina toteutettuihin koulutuksiimme.