Rauhan Kasvatus Instituuti
Etusivulle

European voluntary service – työkokemusta ja perspektiiviä eri puolilta Eurooppaa

Vuosien 2017 ja 2018 aikana RKI lähetti maailmalle useita innostuneita, vapaaehtoisia nuoria kokemaan ja oppimaan uutta EVS-ohjelman kautta. Ohjelmalla tuetaan nuorten kansainvälistymismahdollisuuksia, työelämään ja koulutukseen pääsyä ja yhdenvertaista osallistumista. Toimimme yhteistyössä erityisesti sellaisten järjestöjen kanssa, joiden toiminnassa on syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. 

EVS on lyhenne sanoista European Voluntary Service, eurooppalainen vapaaehtoistyö. Se on osa EU:n koordinoimaa Erasmus+ -ohjelmaa, joka lähettää nuoria ympäri maailmaa työskentelemään erilaisten projektien parissa ja saamaan kansainvälistä kokemusta. Tarjolla on esimerkiksi nuorisotyötä, kulttuurin edistämistyötä tai ympäristönsuojelua 

Alla on esitelty neljä toteuttamaamme EVS-hanketta ja kokemuksia niihin osallistuneilta. 

Henriikka terapiahevostallilla Portugalissa

Henriikka lähti ensimmäisenä RKI:n lähettämänä EVS-nuorena vapaaehtoistöihin Figueira de Foziin, Portugaliin kesäkuussa 2017. Henriikka vietti Portugalissa vuoden työskennellen Cavalo Amigo –hevosterapiatallilla, joka auttaa kehitysvammaisia ihmisiä maksuttoman hevosterapian avulla.   

Puolen vuoden jälkeen kävimme Henriikan luona kysymässä, miltä ensimmäinen puoli vuotta tuntuiYllä olevalla videolla Henriikka kertoo tuntemuksiaan Portugalista. 

Ljubljana Pride – Enemmän kuin paraati

Kesäkuussa 2018 Slovenian Ljubljanassa marssittiin yli 3000 ihmisen voimin LGBTIQ+ -vähemmistöjen oikeuksien puolesta Pride–viikon huipentaneessa paraatissa. Vuoden 2018 Prideteemana oli intersektionaalisuus ja mukana marssimassa olivat myös RKI:n paikalle lähettämät suomalaiset Julianna Brandt, Dakota Demirbas ja Heini Salo. Kaikki kolme olivat kaupungissa EVS-vapaaehtoistyön merkeissä tutustumassa, miten pride–tapahtuma järjestetään täysin vapaaehtoisin voimin. 

Julianna valmisteli suosituksia inklusiivisesta ja intersektionaalisesta työotteesta eri järjestöjen toiminnassa. Lisäksi hän veti tukiryhmää LGBTQI+-yhteisön jäsenille, jotka kuuluvat myös muihin marginalisoituihin ryhmiin. Dakota työskenteli varainhankintatiimissä, etsi sopivia yhteistyökumppaneita sekä kestitsi kansainvälisiä opintovieraita. Heinin työnä Pride-viikolla oli tapahtumien dokumentointi, videoiden ja valokuvien ottaminen sekä editointi.  Juliannalla oli kokemuksesta pelkkää positiivista sanottavaa, ja hän kannustaakin kaikkia nuoria tarttumaan tilaisuuteen ja lähtemään EVS-vapaaehtoiseksi.   

Lue lisää kolmikon mietteistä Pridessä työskentelystä RKI:nmultimedia-artikkelista. 

Joona ja Otso tukivat luovaa nuorisotyötä Sloveniassa

Joona ja Otso katsovat kameraan.

Joona ja Otso vaihtoivat toukokuussa 2018 Oulun tasaiset maisemat Zagorjen kuvankauniisiin, mäkisiin maisemiin aloittaessaan kuuden viikon EVS-vapaaehtoistyöprojektin Sloveniassa, nuorisokeskus Mladinski center Zagorjessa. 

Nuorisokeskus Mladinski tarjoaa paikallisille nuorille tukea vapaa-ajan luoviin harrastuksiin. Joonan ja Otson ryhmä järjesti kolmet festivaalit, joiden tarkoituksena oli lisätä paikallisten ja nuorisokeskuksen yhteistyötä sekä yhteisöllisyyttä yhdessä kansainvälisen EVS-vapaaehtoistyöryhmän kanssa. 

Vapaaehtoistyö oli kummallekin positiivinen kokemus. Joona ajattelee, että erilaisia ihmisiä kohdatessa voi oppia avarampaa maailmankatsomusta. Otsolle rauha on sitä, että voi ilmaista itseään ja olla pelkäämättä tulevaisuuden puolesta. 

RKI sai oman EVS-vapaaehtoisen Belgiasta

Charlotte Dumoulin

Myös RKI sai oman EVS-ohjelman vapaaehtoisen, Belgialaisen Charlotte Dumoulinin. Charlotte työskenteli vuoden osana nuorisotyön tiimiämme. Hän valitsi Suomen kohdemaaksi siksi, että suomalainen koulutus ja sen metodit ovat Belgiassakin tunnettuja ja arvostettuja.   

Charlotte opiskeli kansainvälistä yhteistyötä ja kehitystä Liegen yliopistossa. Kansainvälisten harjoittelu– ja vapaaehtoistyökokemusten pohjalta Charlotte kiinnostui urasta globaalikasvatuksen parissa, sillä Euroopassa on vielä paljon tehtävää ja kehitettävää. Hän koki kehittäneensä RKI:llä työskentelyn aikana ammatillisia taitojaan ja saaneensa luottamusta ja uskoa omiin kykyihinsä. Charlotte myös oppi arvostamaan suomalaisen kulttuurin piirteitä, kuten ihmisten välisen kanssakäymisen vähäsanaisuutta, luonnon läheisyyttä ja poliitikkojen tavallisuutta.