Toiveista totta!

Toiveista totta -työpajoista pontta omiin solidaarisuushankkeisiin

Onko sinulla idea siitä, kuinka maailmaa muutetaan? Haluaisitko elävöittää ja kehittää naapurustoasi, järjestää esteettömän kaupunkikierroksen tai tarjota monikulttuurista pyöräpajatoimintaa? Oletko saanut sosiaalisen eristyksen ja etäyhteyksien aikana solidaarisuusidean, mutta resurssit idean toteuttamiseen vielä puuttuvat?  

Miten solidaarisuutta tehdään?

EU tarjoaa tukea solidaarisuutta edistäville nuorten hankkeille, me puolestamme autamme tuen hakemisessa. Tukea voi hakea vähintään viiden nuoren (18–30-vuotiaiden) porukka. Voitte saada vuoden kestävää hanketta varten jopa yli 7500 euroa Euroopan solidaarisuusjoukoilta.   

Toiveista totta -etätyöpajoissa esittelemme aiemmin toteutettuja solidaarisuushankkeita, autamme hahmottelemaan ideasta projektisuunnitelman, selvennämme EU:n hakemusjargonia ja tarjoamme ammattilaisten tukea ja mentorointia hakemusten työstämiseen. Lisäksi osallistuvilla nuorilla on mahdollisuus pallotella Rauhankasvatusinstituutin asiantuntijoiden kanssa omaa ideaansa syyskuun 2024 aikana. 

Työpajassa rohkaisemme kaikkia lähtemään liikkeelle unelmista ja omasta, paremman maailman utopiasta. Pohdimme yhdessä sitä, millaisen muutoksen nuoret haluavat ideallaan saada aikaan ja keiden kanssa he haluaisivat lähteä toteuttamaan tätä vallankumousta. Tuettavien hankkeiden tulee olla paikallisia, tukea solidaarisuutta ja perustua eurooppalaisille perusarvoille.

Ensimmäiseen työpajaan voi osallistua pelkän idean kanssa. Voit miettiä jo ennen ensimmäistä työpajaa seuraavia ideaasi liittyviä kysymyksiä:

 • Millaisen muutoksen haluat saada aikaan ideallasi? Tuettavien hankkeiden pitää olla paikallisia, tukea solidaarisuutta ja perustua eurooppalaisille perusarvoille.
 • Keiden kanssa haluat toteuttaa ideasi? Hanketta pitää olla tekemässä vähintään viiden nuoren (18–30-v.) porukka.
 

Ota yhteyttä

Mikäli sinulla on mitään kysyttävää Toiveista totta -työpajoja koskien, ota yhteyttä Rauhankasvatusinstituutin suunnittelijaan Ansa Kilpeläiseen: ansa.kilpelainen[at]rauhankasvatus.fi

Lataa pdf-esite työpajoista: Toiveista totta -esite syyskuu 2024

 

Hakemukseen tähtäävien työpajojen aikataulu

 1. kerta:
  Aloitus: Ideat lentoon!:  
  ti 3.9. klo 17–19.
 2. kerta:
  Ideoiden pallottelua:
  Kukin ryhmä varaa oman henkilökohtaisen
  ajan viikoilta 36-37 (4.9.-10.9.)
 3. kerta:
  Hankehakemukset haltuun :
  ti 10.9. klo 17–19.
 4. kerta: Kirjoitetaan hakemukset:
  Kukin ryhmä voi varata oman henkilökohtaisen
  ajan viikolta 37-38 (11.9.-20.9.) ja/tai
  osallistua kirjoituslauantaihin 28.9. klo 11–15. 

Ilmoittaudu mukaan viimeistään maanantaihin 2.9. mennessä.

Mikäli sinua kiinnostaa tulla mukaan ilmoittautumisen jälkeen, niin ota yhteyttä Ansa Kilpeläiseen (ansa.kilpelainen[at]rauhankasvatus.fi) tai OPH:n Kati Inkiseen kati.inkinen[at]oph.fi.

Solidaarisuushankkeista tukea nuorten toiminnalle

EU tarjoaa tukea solidaarisuutta edistäville nuorten hankkeille. Avustusta voi hakea vähintään viiden nuoren (18–30-vuotiaiden) porukka. Nuorten tukena voi toimia järjestö tai kunta.

Opetushallitus järjestää 21.3.2022 klo 15–15.45 verkkotilaisuuden, jossa esitellään mistä rahoituksessa oikein on kyse. Tule kuulemaan millaisia hankkeita on rahoitettu ja pohtimaan miten solidaarisuushanke toimisi omassa järjestössänne tai kunnassa. Miten kannattaa edetä, kun seuraava hakuaika päättyy 4.5.2022?

Solidaarisuushankkeisiin teitä perehdyttää RKI:n Anna Litewka-Anttolainen ja Opetushallituksen ohjelmajohtaja Kati Inkinen.

Tilaisuuden jälkeen käynnistyvät nuorten omat Toiveista totta -työpajat, joissa RKI:n henkilökunta tarjoaa tukea hankeideoiden suunnitteluun, EU:n hakemusjargonin selvittämiseeen sekä mentorointia hakemusten työstämiseen.

Avoin Teams-linkki tilaisuuteen.

Tervetuloa kuulemaan lisää!

Onko toiminnassanne mukana nuoria, jotka haluavat muuttaa maailmaa? Haluaisivatko he esimerkiksi tehdä podcast-sarjan tai vihreät virtuaaliset musiikkifestarit?

Opetushallitus järjestää 10.1.2022 klo 14 verkkotapaamisen, jossa esitellään mistä rahoituksessa oikein on kyse. Organisaatioille suunnatussa verkkotilaisuudessa kerromme perusasiat rahoituksesta, sen ehdoista ja hakemisesta.

Tapaamisen jälkeen käynnistyvät nuorten omat työpajat, johon voitte ohjata toimintanne piirissä olevat nuoret ja tuemme heitä hakemuksen tekemisessä. Etätyöpajoissa esittelemme aiemmin toteutettuja projekteja, autamme hahmottelemaan ideasta projektisuunnitelman, selvennämme EU:n hakemusjargonia ja tarjoamme ammattilaisten tukea ja mentorointia hakemusten työstämiseen.

Avoin Teams-linkki tilaisuuteen: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä 

Tervetuloa kuulemaan lisää!

 • Ti 27.4. Näin me sen teimme! 

Valo Vesikauriin innostustyöpaja solidaarisuusprojekteihin. Heidän oma hankkeensa tukee transnuoria saamaan äänensä kuuluviin. Hanke sai rahoituksen viime vuoden hakukierroksella. 

 • Ti 11.5. Kati Inkisen kyselyhetki 

Mikä mietityttää hankeohjeissa, rahoitussäännöissä tai muussa? Kati Inkinen, ohjelma-asiantuntija (OPH), Euroopan solidaarisuusjoukoista vastaa. 

 •  Ti 18.5. Taloushuolet pois! 

Solidaarisuushankkeen tehneen Jana Turkin vinkit taloudenpitoon. 

Kevään toiveista totta -työpajat ovat jo käynnissä ja ilmoittautuminen on sulkeutunut. Järjestämme uuden työpajan jälleen syyskuussa 2021, joten pysy kuulolla! 

Opetushallitus rahoittaa hanketta.
Työpajat toteutetaan yhteistyössä Euroopan solidaarisuusjoukkojen kansallisen toimiston, Opetushallituksen, kanssa.