Vaikuttamista ja dialogitaitoja

Oululaisten nuorten vaikuttajaryhmä tapasi helsinkiläiset päättäjät

Antoisaa ajatustenvaihtoa, kehitysideoita nuorten asioiden parantamiseksi kaupungeissa, päätöksenteon juurille pureutumista, tasa-arvon ja koulutuksen teemoihin syventymistä, dialogitaitojen hyödyntämistä – sitä kaikkea tarjosi kaksipäiväinen ”Nuorten ja päättäjien” -tapaaminen Helsingissä.

Nuorten oululaisten vaikuttajaryhmä vieraili Rauhankasvatusinsituutin vieraana Helsingissä Oulun syyslomaviikolla 28.–30.10.2021. Vierailuun sisältyi kohtaamisia ja merkityksellisiä keskusteluja poliitikkojen ja yhdistysaktiivien kanssa sekä tutustumista kaupunkiin ja sen palveluihin.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Fatim Diarran kanssa vietettiin Zoomin kautta yhteinen aamiainen, jonka aikana nuoret pääsivät keskustelemaan Diarran kanssa heille tärkeistä aiheista. Tärkeiksi aiheiksi nuorten puheenvuoroissa nousivat erityisesti koulutus, tulevaisuus, epätasa-arvo, rasismi ja tasa-arvo.

Lounaan jälkeen iltapäivällä oli vuorossa kansanedustaja Suldaan Said Ahmedin tapaaminen. Nuoret puhuvat niin suomea kuin englantiakin, mutta tapaaminen käytiin tällä kertaa somalin kielellä. Nuoret olivat valmistautuneet tapaamisiin etukäteen ja asiaa tärkeistä aiheista olisi riittänyt koko illaksi.

Tiloja, joissa keskustellaan yhteiskuntarauhasta, antirasismista, yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta sekä muista nuoria puhututtavista asioista rakentavasti, mutta intohimoisesti, ei ole koskaan liikaa.

Katsomusdialogi tuo ihmiset yhteen

Helsinki-ekskursion aikana nuorten vaikuttajaryhmällä oli myös aikaa tutustua kirjasto Oodiin. Oodissa vaikuttajaryhmä osallistui EU@Oodi-näyttelyyn, jossa tutustuttiin yhdessä Euroopan unionin toimintaan multimediatoteutuksien ja kiperän EU-visan kautta. Vaikuttajaryhmä esitti lopuksi toiveen, että samalla vierailulla tutustuttaisiin lisäksi vielä Oodin uuteen nuorisotilaan, jonka toimintaa pääsi esittelemään alueohjaaja Anne Laine.

Ohjelmaan sisältyi lisäksi RKI:n fasilitoima elokuvatyöpaja, jossa keskusteltiin katsomuksista Aatos ja Amine (Gods of Molenbeek) -dokumenttielokuvan siivittämänä. Työpaja ja poliitikkovierailut järjestettiin Kalliolan setlementtitalolla, jossa RKI:n nykyinen toimistokin sijaitsee. Setlementtitalon naapuruustila yhteisötiloineen tarjosi täydelliset raamit tapahtumalle.

Nuorten Muslimien Foorum kutsui vaikuttajaryhmän vieraakseen toimistolleen Lönnrotinkadulle. Illan esitelmän aihe käsitteli sitä, miten nuoret voivat vaikuttaa asioihin järjestötoiminnan avulla. Erityisesti pohdittiin sitä, miten voidaan vaikuttaa islamofobiaan, asenteisiin ja tuoda uskontoa esiin positiivisessa valossa nuorisotoiminnan kautta. Esitelmän toisessa osassa käsiteltiin ”How to be a good muslim” -aihetta erinomaisen katsomusdialogiin liittyvän työpajan kautta.

Intensiiviset kaksi päivää lokakuisessa Helsingissä olivat valtavan antoisat. Ensi vuonna on RKI:n henkilökunnan vuoro mennä Ouluun vastavierailulle!

 

Erasmus+

Vierailu on osa Erasmus+ -hanketta “Dialogue between young people and policymakers” ja se on rahoitettu Erasmus+ tuella.