Tekstivastine – Dialogin Luova Tila: Helsingin opintomatka

Leppoisa jazzmusiikki soi taustalla. 

Aatos ja Amine -dokumenttielokuva pyörii taustalla äänineen ja opintovierailun osallistujat katsovat sitä pimeässä huoneessa. Ruudulla lukee: Dialogin luova tila Helsinki 2022. Elokuvakasvatus ja dialogi. 

Puolassa elokuvakasvatuksen parissa toimiva toimittaja Grzegorz Nawrocki puhuu kameralle:  

En voi kuvitella mitään arvokkaampaa asiaa tämän päivän yhä vaarallisemmassa ja jakautuneessa maailmassa kuin dialogi. 

Kuin että ihmiset tulevat yhteen. Jakavat heidän näkemyksiään. Puhuvat heidän huolenaiheistaan. Näemme niin paljon huolenaiheita, mitkä ovat ikään kuin jakaantuneet ympäri maailmaa, Ukraina lähiaikoina yhtenä vakavimmista uhista rauhallemme. Rauhanomaiselle yhteiselolle tällä planeetalla.  

Puheen taustalla näkyy opintovierailun osallistujia, joilla on kasvomaski päällä ja he osallistuvat keskusteluun samalla kun Grzegorz jatkaa puhetta kameralle: 

Joten, jos minä olisin määrittelemään vain yhden tärkeimmän elementin, joka jollain tapaa toisi meidät takaisin keskustelemaan toistemme kanssa käymään dialogia toistemme pommittamisen sijaan. Se olisi ihmisten tapaamista eri kulttuureista. Antamalla ihmisille tilaa seurustella yhdessä. Jutella toisilleen, jutella yhdessä. 

Jazz-musiikki soi jälleen taustalla. Ihmiset keskustelevat koko ryhmän kesken ja heillä on värikkäitä muistiinpanovälineitä edessään. Yhdellä on puheenvuoro kerrallaan ja muut kuuntelevat tarkkaavaisina. 

 Slovenialaisen Elephant elokuvakasvatusjärjestön Jelena Dragutinovićin puhe alkaa kuulumaan taustalta:  

Elokuvakasvatus on hyvin tärkeää.  

Kamera siirtyy kuvaamaan Jelenan kasvomaskin peittämiä kasvojaan: 

Se ei ole pelkästään satunnaisten elokuvien katsomista TV:stä mutta kuratoidun aiheen valitsemista, kuratoitujen elokuvien, ja että on aikuinen, joka voi johdatella keskustelua lasten kanssa. Vastata vaikeisiin kysymyksiin. 

Kamera näyttää osallistujia, jotka katsovat jälleen pimeässä auditoriossa elokuvaa keskittyneinä. 

Jelenan ääni jatkaa kameralle:  

Joten, voit elokuvan ja keskustelujen kautta keskustella eri aiheista, kuten uskonnosta tai HLBTQ-kysymyksistä. Tai mistä tahansa, mihin heillä ei ehkä ole vastauksia. Heillä ei ole ketään, jonka kanssa keskustella. Se on hauska tapa keskustella vakavista aiheista. 

Ruudulle ilmestyy teksti ja logo: Rahoitettu: Erasmus+.