Dialogin luova tila on Erasmus+ -hanke, joka tuo yhteen kulttuurin, media- ja taidekasvatuksen sekä nuorisoalan asiantuntijoita Suomesta, Sloveniasta, Serbiasta ja Puolasta. Hankkeen aikana tuotetaan ja jaetaan kokemuksia kestävän dialogin rakentamisesta luovan tilan avulla.
Kokonaisuus koostuu neljästä työpajasta tai tapahtumasta nuorisotyön asiantuntijoille. Tapahtumat muodostavat kattavan kokonaisuuden, jotka yhdessä tarjoavat uudenlaisen lähestymistavan eurooppalaiselle nuorisotyönalalle turvallistamisen ja dialogin merkityksestä sekä nuorisotyön ammattilaisen roolista niihin.
Creative Space for Dialogue – Sandomierz vie osallistujat kolmeksi päiväksi elokuvien, elokuvafestivaalitunnelman sekä elokuvakasvatuksen pariin Puolan Sandomierziin. Opintovierailu tarjoaa ideoita siihen, miten taide- ja elokuvakasvatusta voi hyödyntää kasvatuksessa ja nuorisotyössä.
Toivomme osallistujiksi kasvattajia tai nuorisoalan tekijöitä, joilla on kiinnostusta tutustua elokuvan ja elokuvakasvatuksen mahdollisuuksiin omassa työssään nuorten parissa, kiinnostusta tutustua luoviin rauhankasvatuksen menetelmiin, sekä kehittää antirasistista ja inklusiivista työotetta.
Valitsemme työpajaan Suomesta 4–5 osallistujaa. Hanke kustantaa osallistujien lentoliput, majoittautumisen sekä ateriat. Lentokentältä järjestetään yhteiskuljetus Sandomierziin.
Aiempiin hankkeen matkoihin osallistuvat ovat etusijalla, kun valitsemme osallistujia Suomesta hankkeen seuraavaan työpajaan Sloveniaan (syys-lokakuun vaihde).
Creative Space for Dialogue vie osallistujat viideksi päiväksi taide- ja draamakasvatuksen pariin Slovenian Strunjaniin, Välimeren rannalle. Opintovierailu tarjoaa ideoita siihen, miten taidekasvatusta ja luovia tiloja voi hyödyntää kasvatuksessa ja nuorisotyössä. Viikon aikana tutustutaan Augusto Boalin Theatre of the Oppressed -menetelmään. Työpajamuotoinen noin viikon kestävä tapahtuma järjestetään lokakuussa. Työpajapäivät ovat 24.–28.10.2022.
Toivomme osallistujiksi kasvattajia tai nuorisoalan tekijöitä, joilla on kiinnostusta tutustua taidekasvatuksen ja draamakasvatuksen mahdollisuuksiin omassa työssään nuorten parissa, innostusta tutustua luoviin rauhankasvatuksen menetelmiin ja turvallisempiin tiloihin, sekä kehittää antirasistista ja inklusiivista työotetta.
Valitsemme työpajaan Suomesta 4–5 osallistujaa. Hanke kustantaa osallistujien lentoliput, majoittautumisen sekä ateriat (lennot max. 275 €).
Keräännymme 13.–15.5. keväiseen Serbian pääkaupunkiin Belgradiin, jossa ryhmälle on suunniteltu oma osallistava oppimiskokonaisuutensa. Ohjelma sisältää johdannon juutalaiseen kulttuuriin, Belgradin ja Serbian juutalaiseen yhteisöön sekä aktiviteettejä, joita Haver Srbija on kehittänyt antisemitismin ja vähemmistöön kohdistuvan syrjinnän kitkemiseksi. Osallistujat ottavat myös osaa festivaaliohjelmaan (14.–15.5.) ja heille järjestetään historiallinen kierros juutalaisessa Belgradissa.
Ohjelma alkaa perjantaina klo 12.00. Ohjeistamme osallistujia saapumaan muutamaa tuntia ennen kuin ohjelma alkaa, jotta osallistujilla on aikaa kirjautua sisään ja jättää matkatavarat hotelliin. Perjantai-ilta päättyy juhlalliseen Shabbat-illalliseen.
Ohjeistamme osallistujia lähtemään vasta maanantaiaamuna (tai myöhään sunnuntaina). Osallistujille, jotka saapuvat jo torstaina, voimme järjestää yleisen kaupunkikierroksen Belgradissa.
Belgradin matkaan osallistuvat ovat etusijalla, kun valitsemme osallistujia Suomesta hankkeen seuraaviin työpajoihin Puolassa (29.6.–3.7.) ja Sloveniassa (syys-lokakuun vaihde). Hanke kustantaa osallistujien kaikki kulut lennoista ruokailuihin.
Kaksipäiväinen festivaali Belgradissa, Serbiassa järjestettävä juutalais- ja israelilainen LGBTQI-festivaali, joka järjestetään kansainvälisen IDAHOT-päivän tienoilla (International Day against Homophobia, Biphobia, and Transphobia) 14.–15.5.
Tapahtuma rakentaa siltoja ja tukee juutalais- ja LGBTQI-kulttuuria ja yhteisöjä. Festivaalin ohjelma koostuu muun muassa elokuvanäytöksistä, paneelikeskusteluista, ruokakulttuurista ja valokuvanäyttelystä. Ohjelma tuo esiin monenlaiset sosiaaliset ongelmat, kuten ennakkoluulot, syrjinnän, antisemitismin, homofobian ja rasismin, joita vastaan kamppaillaan. Lisäksi ohjelma rohkaisee osallistujia kehittämään omaa kriittistä ajattelukykyä näihin aiheisiin liittyen.
Opintomatka järjestetään Sandomierzissä 29.6.–3.7.2022 (matkustuspäivät mukaan lukien).
Hakuaika työpajaan on auki 6.5–27.5.
Valitsemme työpajaan 4–5 osallistujaa Suomesta.
Jos sinulla on kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä hankekoordinaattori Jenni Leppäseen:
jenni.leppanen[at]rauhankasvatus.fi,
+358 40 145 2502.
Työpaja järjestetään Strunjanissa lokakuussa 23.–29.10.2022 (sisältäen matkustuspäivät).
Hakuaika työpajaan on auki 3.6–15.9.2022.
Valitsemme työpajaan 4–5 osallistujaa Suomesta.
Työpaja järjestetään Belgradissa 13.–15.5.2022.
Hakuaika työpajaan on auki 18.3–15.4.
Valitsemme työpajaan 5 osallistujaa Suomesta.
Kolmepäiväinen työpaja tutustuttaa elokuvakasvatukseen ja turvallisimpien, luovien tilojen luomiseen nuorisotyössä
Työpajan tavoitteena on saada nuorisotyöntekijät ja kasvattajat ympäri Eurooppaa hyödyntämään luovia menetelmiä ja edistämään turvallisempien tilojen ja katsomusdialogin käyttöä käsitellessään haastavia aiheita nuorten parissa toimiessaan. Työpaja järjestetään Helsingissä 6.–8.4.2022. Työpajan kieli on englanti.
Toivomme osallistujiksi kasvattajia tai nuorisoalan tekijöitä, joilla on kiinnostusta:
Helsingin tapahtumaan osallistuvat ovat etusijalla, kun valitsemme osallistujia Suomesta hankkeen seuraaviin työpajoihin Serbiassa (toukokuu), Puolassa (kesä-heinäkuun vaihde) ja Sloveniassa (syys-lokakuun vaihde). Lisätietoa tulossa pian!
Työpaja järjestetään Helsingissä 6.–8.4.2022.
Hakuaika työpajaan on auki 1.–29.3.
Valitsemme työpajaan 5–6 osallistujaa Suomesta.
Jos sinulla on kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä hankekoordinaattori Jenni Leppäseen:
jenni.leppanen[at]rauhankasvatus.fi,
+358 40 145 2502.
Haver on voittoa tavoittelematon koulutusorganisaatio, aktiivinen non-formaalin koulutuksen saralla ja tekee yhteistyötä yksilöiden, kansalaisjärjestöjen ja julkisten instituutioiden kanssa ehkäistäkseen syrjintää ja ennakkoluuloja Serbiassa. Haverin missio on myötävaikuttaa yhteiskuntaan, jossa eletään yhteisymmärryksessä rinnakkain yhteiset arvot jakaen. Järjestön ohjelmat kattavat ja on suunniteltu kaikille sukupolville painopisteenä ala- ja yläkouluikäiset oppilaat sekä toisen asteen opiskelijat sekä opettajat Serbiassa.
PiNA perustettiin 1998 Open Society instituutin aloitteesta. Tänä päivänä kulttuurin kja koulutuksen järjestö PiNA on sekä Europe Direct -tietokeskus, Eurodeskin alueellinen kumppani, alueellinen keskus kulttuurien väliselle dialogille, alueellinen kansalaisjärjestöjen kiihdyttämö sekä nuorisokeskus, joka toimii julkisen edun mukaisesti nuorisoalalla. Antaakseen jotain takaisin yhteiskunnalle ja saadakseen aikaan positiivinen ja kestävä vaikutus, PiNA:n projekteilla on sama yhteinen ajatus – sosiaalinen vaikutus ja 4 painopistettä: aktiivinen kansalaisuus, kansainvälinen yhteistyö, ihmisoikeudet, luovuus ja sosiaalinen reflektio.
Rauhankasvatusinstituutti (RKI) tarjoaa koulutusta, materiaaleja ja tukea kouluissa ja nuorisotyössä toimiville kasvattajille sekä yhdenvertaisempaa maailmaa ja kestävää rauhaa luoville aktivisteille.
RKI tekee työtä kolmen pääteeman alla, joita ovat antirasismi, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä globaali vastuu. RKI kouluttaa ammattilaisia näistä teemoista sekä kehitää ja tuottaa Suomeen metodologiaa, osaamista ja käytännön työkaluja esimerkiksi inklusiivisemmasta ja turvallisemmasta tilasta kouluissa ja nuorisotyön alalla, antirasismista kouluyhteisöissä, dialogin rakentamisesta ja deep democracy -ajattelusta. RKI yhteiskehittää myös koulujen toimintakulttuuria ja tukee rehtoreita ja koulutusjohtoa kestävän kehityksen tuomisesta osaksi kaikkea koulun työkulttuuria. RKI:n toimintaa ohjaa turvallisemman tilan periaatteet sekä positiivinen erityiskohtelu.
Taki Jestem on vuonna 2003 perustettu kulttuuri-, taide- ja kasvatussäätiö. Säätiö tekee tunnetuksi kulttuuri- ja taidekasvatusta sekä kehittää monenlaista luovaa toimintaa ja rikkoo muureja tarjoten saavutettavaa kulttuuria tasa-arvoiselta pohjalta. Toteuttamalla hankkeita, kuten lippulaivafestivaalia Festival of Extraordinary Films and Encounters, säätiö toteuttaa omaa missiotaan ja laajentaa uusien kompetenssien pinta-alaa nuorten keskuudessa – kulttuurinen kompetenssi mukaan luettuna. Säätiö näkee, että tämä on erityisen tärkeää haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien suhteen, kun kyse on esimerkiksi vammasta tai kulttuurisesta tai sosiaalisesta moninaisuudesta. Vuonna 2018 säätiö sai Committee for the Protections of Children’s Rights -palkinnon “The child-friendly world”. Vuonna 2022 säätiö palkittiin pääpalkinnolla kulttuurin ja multimedian saralla.
Our projects are mainly funded by the Finnish government. The most important funding partners are the Finnish Ministry of Education and Culture, the Ministry of Justice and the Ministry for Foreign Affairs as well as the Finnish National Agency for Education and the European Union.
An official partnership with consultative status has been established between UNESCO and the Peace Education Institute.