8.4. Kansainvälinen romanipäivä
Kansainvälistä romanipäivää vietetään 8. huhtikuuta ympäri maailman. Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta päivän kunniaksi.
Kansainvälinen romanipäivä tuo tärkeän juhlapäivän lisäksi myös hyvän mahdollisuuden nostaa esiin romanikulttuuriin ja -kieleen liittyviä teemoja entistä paremmin näkyville. Juhlistakaa päivää esimerkiksi lukemalla otteita romanikirjailijoiden teoksista tai perehtykää romanitaiteilijoiden taideteoksiin, elokuviin ja musiikkiin. Keitä taiteilijoita jo tunnette? Keihin voisitte vielä tutustua tarkemmin? Tällä sivulla on runsaasti vinkkejä eri alojen romanitaiteilijoiden tuotannosta.
Huhtikuussa vietetään romanihistorian kuukautta. Tapahtuma tuo ulottuvillemme kuukauden jokaisena päivänä tietoa, näkökulmia ja tapahtumia romanien historiaan ja erityiskysymyksiin liittyen. Seuraa päivityksiä Rauhankasvatusinstituutin somesta: @rauhankasvatus (Instagram) ja Rauhankasvatusinstituutti (Facebook).
Romanihistorian kuukauteen osallistuu paljon myös muita toimijoita, joten aihetunnisteilla #RomanihistorianKuukausi tai #RomaHistoryMonth pääset seuraamaan kiinnostavia nostoja teemaan liittyen.
Tälle sivulle on koottu käytännöllisiä ideoita ja materiaalia siihen, miten eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa päivää voidaan juhlistaa. Lisäksi vinkkien tarkoitus on lisätä tietoa romanikulttuurista sekä käsitellä romaneihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja syrjintää. Materiaalien ja tehtävien tärkeimpänä tavoitteena on edistää romanien yhdenvertaisuutta ja parantaa romanien yhteiskunnallista asemaa.
Yläkouluille ja lukiolle olemme luoneet oppimateriaalipaketin Puuttuvat tarinat, josta löydät valmiita, helposti käyttöön otettavia tehtäviä luokkahuoneisiin. Tehtävät käsittelevät romanien sekä saamelaisten historiaa sekä kulttuuria.
- Romanit Suomessa
Kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa on hyvin erilaisia lähtökohtia siihen, miten hyvin romanikulttuuria tunnetaan. Kannattaa tutustua mahdollisimman monipuolisesti eri materiaaleihin ja näkökulmiin, joissa esitellään romanikulttuuria. Esimerkiksi lastenkirjojen tarinoissa ja kuvituksissa, elokuvissa ja koulujen oppikirjoissa romanipresentaatiota ei juurikaan ole ja osalla lapsista ja nuorista voi olla hyvin vähän tietoa tai vääriä käsityksiä romaneista. On tärkeää muistaa, että romanilapsen tehtävä ei ole näistä teemoista opettaminen, vaan vastuu on kasvattajalla.
Suomessa puhuttu romanikieli on erittäin uhanalainen kieli, koska monet kieltä osaavat kuuluvat vanhempiin ikäluokkiin. On tärkeää, että myös nuorempi sukupolvi oppisi kielen. Syksyllä 2022 Opetushallitus julkaisi romanikielen elvytysohjelman, jonka kautta halutaan turvata romanikielen siirtymistä seuraaville sukupolville. Monessa Suomen koulussa järjestetään romanikielen opetusta. Opetusryhmä toteutuu 2 perusopetuksen oppilaalla. Opiskellaanko teidän koulussanne romanikieltä?
Kieli on tärkeä osa kulttuuria, ihmisten elämää ja usein myös henkilön identiteettiä. Ei-romanitaustaisten henkilöiden romanikielen opiskelu on osin ongelmallista, sillä kielen historia kytkeytyy myös romanien vuosisatoja kestäneen syrjinnän historiaan. Omalla kielellä on esimerkiksi varoitettu vaaroista ja oma kieli on joissain tilanteissa toiminut ikään kuin suojakilpenä vaikeissa tilanteissa. Tämän vuoksi monet Euroopan romanit ovat sitä mieltä, että romaniyhteisöllä tulisi olla oikeus pitää romanikieli vain itsellään.
Suomen romanit ovat saapuneet maahan yli 500 vuotta sitten, mutta edelleen iso osa romaneista kokee arjessaan ennakkoluuloja, tietämättömyyttä ja syrjintää. Tutkimukset osoittavat, että syrjinnän kokemukset ovat erityisen yleisiä nuorten keskuudessa ja heikentävät merkittävästi osallisuuden kokemusta. Esimerkiksi Lapsiasiainvaltuutetun toimiston tutkimus ”Romanilasten hyvinvointi ja oikeuksien toteutuminen” (2023), antaa tärkeää tietoa romanilasten kohtaamasta syrjinnästä nykypäivän Suomessa. Tutkimustuloksissa lapset itse nostivat tärkeimmiksi tavoiksi hyvinvoinnin ja oikeuksien edistämiseksi seuraavat asiat:
- Tiedon lisääminen romanikulttuurista.
- Romanilasten ja pääväestön yhteiset kohtaamiset.
- Pääväestön romaneja kohtaan olevien asenteiden muutos sekä romanilasten oikeus tulla kohdatuksi yksilöinä.
Puolestaan tärkeimpinä toimenpiteinä hyvinvoinnin ja oikeuksien edistämiseksi romanilapset nostivat muutosvaiheiden tuen merkityksen lapsuuden ja nuoruuden nivelvaiheiin (esim. koulun aloitus, harrastusten aloittaminen, toiselle asteelle siirtyminen) sekä romanivaatteiden käytön aloittamisessa.
Tutustu tutkimustuloksiin alla olevien linkkien kautta.
- ”Tulee fiilis, et nää oikeesti hyväksyy mikä mä oon”. Romanilasten hyvinvointi ja oikeuksien toteutuminen (Weckström, Kekkonen & Kekkonen. 2023. Lapsiasianvaltuutettu.)
- Esite ja lyhennelmä edellisestä tutkimuksesta
- Suomen romaniväestön osallisuus ja hyvinvointi: Romanien hyvinvointitutkimus Roosan perustulokset 2017—2018. (Weiste-Paakkanen, Lämsä & Kuusio. 2018. THL.)
- THL:n huomioita Roosa-tutkimuksesta

- Tehtävät varhaiskasvatukseen ja alakouluun
Sukeltakaa satujen ja tarinoiden maailmaan!
Juhlikaa päivää satujen ja tarinoiden avulla!
Tarina meidän perheestä: Rainer mummolassa
Voi ei! Rainer menee mummolaan, mutta mitenkäs pannukakkuhetken käy, kun hillo onkin loppu? Kuuntele Rainerin mummolatarina Yle Areenasta. (Tarina meidän perheestä, jakso 4, Rainer mummolassa. Lukija & kirjoittaja Leif Hagert, äänisuunnittelija Teuvo Lehtinen. Yle Areena.)
Kysymyksiä ja tehtävää tarinaan liittyen, valitse näistä ryhmällesi sopivin:
- Piirtämis- ja keskustelutehtävä
Rainerin mummolla on upea asu, röijy. Tarinassa kerrotaan miten asun nauhat kimaltelevat ja miten hame levittäytyy kuin suureksi viuhkaksi lattialle mummon istahtaessa. Hameen suojiin Rainerin on turvallista istahtaa.
Onko sinulla jokin tärkeä vaate? Tai jokin vaate, jossa sinun on mukava ja hyvä olla? Piirrä tärkeä vaatteesi ja mieti, mikä asia sinulle vaatteessa on tärkeää? Pohtikaa myös, miksi on tärkeää, että jokainen saa käyttää turvallisesti sellaisia vaatteita, kun käyttää. Miksi ei missään tilanteessa saa kommentoida ikävästi toisen vaatteita? Miltä silloin toisesta saattaisi tuntua?
2. Keskustelutehtävä:
Tarinassa Rainerille sattuu kaupassa vahinko; hillopurkki menee rikki. Rainerin mummo on viisas henkilö ja osaa toimia tilanteessa ymmärtäväisesti. Mitä mummo sanoo Rainerille vahingon sattumisen jälkeen? Mitä voimme oppia mummolta vahinkotilanteiden varalle? Onko sinulle koskaan sattunut vahinkoa? Miten voit olla kaverille avuksi, jos hänelle sattuu vahinko? Mitä voi sanoa, jos toiselle sattuu vahinko? Mitä ei ainakaan kannata tehdä, jos toiselle sattuu vahinko?
Muuta kirjallisuutta:
- Kulje kanssamme -kuvakirja (2019) kertoo kuvin ja tarinoin Suomen romanien elämästä 1500-luvulta lähtien. Kirja soveltuu vähemmistökulttuurien käsittelyyn esimerkiksi äidinkielen suomen kielen ja kirjallisuuden, historian tai katsomusaineiden tunneilla.
- Angersaari (2001) Romaniukin satureppu.
- Blomerus, Blomerus, Korpela, Matilainen: Mitä sait säkkiisi, yökettu? (2009) ja Minne matka yökettu? (2011).
Romanilippu, -kieli ja -puvut tutuiksi
Tutustukaa romanilippuun ja sen väreihin. Kansainvälisenä romanipäivänä esimerkiksi Helsingin kaupunki huomioi juhlapäivää siten, että kaupungintalon edessä on joka toisessa salossa romanilippu ja joka toisessa salossa Suomen lippu. Monet romanihenkilöt ovat käyneet myös keskustelua siitä aiheesta, että Suomen lippu on yhtä lailla tärkeä kuin romanilippukin. Piirtäkää värikäs lippunauha täynnä romanilippuja ja Suomen lippuja.
Tutustukaa kieleen esimerkiksi kuuntelemalla mestarilaulaja Hilja Grönforsin romanikielisiä lauluja.
Ihastelkaa romanipukuja! Googlen kuvahaulla löydät esimerkiksi paljon upeita pukukuvia.
”Olisi hienoa, jos voitaisiin kohdata se ihminen kaiken sen kulttuurin takana”. -Rosita Hagert
Areena stories -tyylisarjassa Rosita Hagert kertoo tyylistään ja romaniasujen historiasta.
Videon löydät Instagramista (@areena.stories > Kohokohdat > Tyylisarja)
- Tehtävät yläkouluun ja toiselle asteelle
Keitä romanitaiteijoita tunnette?
Juhlistakaa päivää tutustumalla tunnettuihin romanitaiteijoihin ja heidän teoksiinsa.
Olemme koonneet alle vinkkejä musiikista, dokumenteista ja animaatioista, joiden kautta voitte nostaa tärkeitä romanikulttuuriin ja -kieleen liittyviä aiheita esille luokassa juhlapäivänä. Lisäksi sivuston loppupuolelta löydät materiaalia ja tehtävävinkkejä erityisesti romaneja koskevan syrjinnän käsittelyyn opetuksessa.
Musiikkia
Mirella Roininen
Mirella on jo monelle tuttu muusikko. Mirella nousi kuunnelluimpien artistien kaartiin 18-vuotiaana kappaleella ”Timanttei” (2023). Lukekaan nuorten kanssa Ylen juttu ”Artistitulokas Mirella ei halua olla Tiktok-tähti, sillä somealusta sekoitti hänen päänsä”. Artikkelin ja Mirellan musiikin kautta pääsee käsiksi moniin kysymyksiin. Mikä on sinun suhteesi sosiaaliseen mediaan? Mitä Mirella kertoo romanitaustastaan? Jos sinulta kysyttäisiin sinun taustasi, mitkä asiat kokisit tärkeäksi jakaa?
Mercedes eli Linda-Maria Raninen (os. Roine)
Linda-Maria Raninen on kirjailija, muusikko ja kolumnisti, jonka taiteessa ja kannanotoissa risteävät monet teemat. Oletko kuullut esimerkiksi Mercedeksen ja Vilma Alinan yhteiskappaleen ”Solut” (2023)? Tämäkin kappaleen viestissä riittää pohdittavaa oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa. Mercedes eli Linda-Maria Raninen kirjoitti räp-biisin omasta koulukiusaamisestaan tanssiteokseen Break the Fight – I was here! Räpistä on tehty koko hankkeen kipeitä tunteita kuvaava tunnusbiisi.
Mercedes: Viimeinen koulupäivä (2018).
- Kesto: 3.40 min
- Puhe: suomi
- Tekstitykset: ei ole
- Saavutettavuus ja sisältövaroitukset: viittauksia väkivaltaan koulussa
Meijän puolue -kampanjan kappaleet
Sisäministeriön Meijän puolue -kampanjasta syntyi kahdeksan räppärin ja lukuisien muiden muusikoiden voimin iso liuta kappaleita, joiden tarkoitus on herättää ajatuksia ja keskustelua romanien asemasta Suomessa. Tästä kampanjasta muotoutui myöhemmin myös kokoonpano GG Caravan, joka jatkoi syrjinnän- ja rasiminvastaisten biisien tekemistä. GG nimen alussa tulee sanoista Gelem Gelem, joka tarkoittaa Kuljen kuljen.
Voit aloittaa päivän viettämisen itseironisella itseironisella Permu-kappaleella.
Meijän puolue -kampanja, Bulle / GG Caravan: Permu (2011).
- Kesto: 3.12 min
- Puhe: suomi
- Tekstitys: ei ole
Hilja Grönforsin kappaleita
Palefacen ja romanilaulujen tunnetun tulkitsijan Hilja Grönforsin yhteinen kappale Saapuu elokuun yö (2016).
- Kesto: 4.05 min
- Puhe: suomi
- Tekstitys: ei ole
Hilja Grönfors: Tuulen tie (2016).
- Kesto: 2.13 min
- Puhe: suomi
- Tekstitykset: ei ole
Osana Nuoren Voiman Liiton TAIDE2015 -kampanjaa eduskuntavaalien 2015 alla 200 kansanedustajalle lähetettiin kysymys: Mikä on taiteen merkitys? 50 kansanedustajaa vastasi. Vastaukset jaettiin taiteilijoille, jotka toteuttivat niiden perusteella uusia teoksia. Yleisradio taltioi teoksista 30 minidokumenttia. Hilja Grönforsin laulu Tuulen tie on yksi näistä.
Animaatioita
Katariina Lillqvistin käsikirjoittamien ja ohjaamien nukkeanimaatioiden sarja ”Mire Bala Kale Hin”, suomeksi ”Hiukseni ovat mustat”, koostuu kuudesta yhdeksän minuutin mittaisesta romanitarinasta. Katariina Lillqvist ja monikansallinen työryhmä kokosivat romanitarinoita eri puolilta maailmaa. Tarinat perustuvat suulliseen romaniperinteeseen. Animaatioissa tarkastellaan romanien sortoa ja ahdasta asemaa vajoamatta synkkyyteen. Kaikki tarinat päättyvät onnellisesti. Videot ovat englanninkielisiä. Videoissa ei ole tekstityksiä.
- Tarinoita matkan takaa / Tales from the endless roads: isoäiti kertoo iltasadun Maruska-tytölle.
- Romanien peili / The Romany mirror: kiertävät romanit päätyvät keskiajalla persialaiseen hoviin soittamaan.
- Laulu hirsipuista / Song of the Gallows: Katariina Jagellonica muuttaa puolisonsa Juhana Herttuan luo Turkuun ja saa koti-ikäväänsä lohdutusta romanien musiikista.
- Mustan Saaran legenda / The Legend of Black Sarah: Kairon romanikorttelista kotoisin oleva sepän tytär Saara johdattaa pakolaisveneen turvaan myrskyävän meren poikki Ranskan rannikolla.
- Balthasarin koira / The Dog of Balthasar: pienen romanitytön vanhempia uhkaa inkvisitio.
- Kaksitoista kuukautta / Twelve months: Maruskan isä lähtee pienenä poikana kerjäämään leipää.
Dokumenttielokuvia
Katriina Lillqvistin ohjaama dokumenttielokuva ”Eihän tämä maa minun omani ollut – This country was not mine” (2011) keskittyy romanilaulujen mestarilliseen tulkitsijaan Hilja Grönforsiin ja käsittelee samalla romanien historiaa.
- Eihän tämä maa minun omani ollut: Osa 1.
- Eihän tämä maa minun omani ollut: Osa 2.
- Eihän tämä maa minun omani ollut: Osa 3.
- Eihän tämä maa minun omani ollut: Osa 4.
Videon tiedot:
- Kestot: noin 15 min
- Kielet: suomi, romanikieli
- Tekstitykset: englanniksi kiinnitettynä videoon.
Romanien vaiettu historia – Den romska intelsen
Yle Areenassa on upea dokumenttisarja, joka kertoo romanien holokaustista toisen maailmansodan aikaan. Tämä dokumenttisarja sopii esimerkiksi 8.-luokan historian sisältöihin sekä toiselle asteelle. Tiedätkö esimerkiksi, kuka oli Johann ”Rukeli” Trollman, joka valjasti nyrkkeilyringin poliittisen mielipiteen ilmaisuun? Tai kuka oli romanisankari Noncia Aldreda Markowski, joka pelasti toisen maailman sodan aikaan lukemattomia romani- ja juutalaislapsia keskitysleiriin joutumiselta?
Sarja sisältää näkökulmia romanien historiaan eri puolilta Europpaa. Jaksossa 2 suomenromani Miritza Lundberg kysyy ja etsii rohkeasti vastausta kysymykseen: ”Miksi minun kansani joutui kärsimään natsien lääketieteellisistä kokeista?”. Jaksossa 4 Milaja Lindroos puolestaan kysyy: ”Minne äitini sukulaiset katosivat toisen maailmansodan aikana?” Samassa jaksossa Miranda Vuolasranta avaa suomenromanien kaksoisidentiteettiä pohdinnoissaan: ”Olemme sekä suomalaisia, että romaneja.” Tässä sarjassa pääset kuulemaan myös romanikieltä.
Nuorten kanssa voitte pohtia mm. seuraavia kysymyksiä jakson katsomisen jälkeen:
- Mitä uutta opit holokaustista? Mitä opit romanien holokaustista?
- Miksi on tärkeää dokumentoida historiaa?
- Miksi on tärkeää tuntea historiaa?
(Dokumentti sisältää myös järkyttävää kuvamateriaalia.)
Amengo skola -menetelmäpakka romanikulttuurista
Nuorten Akatemia on julkaissut 2024 menetelmäpakan, joka sisältää 22 harjoitusta romanikulttuurista, romanien historiasta ja nykypäivästä. Tämän menetelmäpakan voit tilata ilmaiseksi tai avata PDF-tiedostona.
Romanit, koulujen unohdettu vähemmistö?
Tutustukaa oppilaiden kanssa Ihmisoikeusliiton haastattelu- ja kuvasarjaan ”Erilaisia, mutta samaa kansaa ”, joka esittelee viisi romaninuorta, jotka kertovat elämästään Suomessa.
Jatkohaastattelussa he kertovat, mikä on muuttunut vuodessa. Poimikaa tarinoista asioita, jotka ovat näille nuorille tärkeitä ja arvokkaita romanikulttuurissa.
All Romani Panel -video
Katsokaa yhdessä All Romani Panel -video (2018) romaneihin kohdistuvista ennakkoluuloista ja asenteista. Videossa romanit kertovat omista kokemuksistaan ja vastaavat yleisimpiin kysymyksiin ja väärinymmärryksiin.
Videon tiedot:
- Kesto: 15 minuuttia
- Puhe: suomeksi
- Tekstitykset: saatavilla YLE Areenan asetuksista
Kuka saa olla mainoksen suomalainen?
Tutkikaa Voima-lehden ”Kuka saa olla mainoksen suomalainen”-artikkelin kuvastoa. Oppilaat voivat myös lukea koko artikkelin. Kuvat ovat taiteilija Irmeli Huhtalan näyttelystä ”Koti etsii ihmistä – romanikuvat mainoksissa”. Taiteilija toivoo kuvien herättävän katsojaa pohtimaan mahdollisia romaneihin liittämiään ennakkoluuloja.
Keskustelkaa oppilaiden kanssa kuvista ja siitä, miksi tämän tyyppisiä kuvia emme juuri mainoskuvissa näe.
Pohdittavia kysymyksiä voivat olla:
- Kuka saa olla mainosten suomalainen ja miksi?
- Kuka tästä päättää?
- Kenen siitä pitäisi saada päättää?
- Mitä, jos mainoskuvissa suomalaisuutta kuvattaisiin laajemmin?
Romanikulttuurin oppitunnit
Romanikulttuurin oppituntien materiaaleista suosittelemme esimerkiksi ”Elämäntarinat rooleina” -oppituntia. Materiaali sisältää romanitaustaisten henkilöiden kirjeitä eri vuosikymmeniltä: 20-vuotiaan sotilaan Väinön kirjeen kotiin rintamalta (v. 1939), 15-vuotiaan Saritan kirjeen pikkuserkulle Ruotsiin (1962) sekä 18-vuotiaan lukiolaisen, Mirandan, viestejä (2020). Materiaaleihin sisältyvät valmiit pohdintakysymykset, joiden kautta pääset lisäämään ymmärrystä romanien historiasta ja nykypäivän tilanteesta.
- Lisävinkit ja -linkit