Kansainvälinen kulttuurisen moninaisuuden päivä 21.5.
Kulttuurinen moninaisuus on ihmiskunnalle yhtä tärkeää kuin luonnon moninaisuus on luonnolle. YK on julistanut 21.5. kansainväliseksi kulttuurisen moninaisuuden tai monimuotoisuuden päiväksi, jonka tarkoituksena on vuosittain muistuttaa ja edistää moninaisuuden arvostusta ympäri maailmaa sekä vahvistaa kulttuurisen moninaisuuden säilymistä. Kulttuurit muuttuvat alati toistensa kanssa vuorovaikutuksessa: mikään kulttuuri ei ole suljettu ja homogeeninen. Kulttuurien moninaisuutta käsitellessä on tärkeää muistaa, että kulttuurinen rikkaus tarkoittaa myös moninaisuutta kulttuurien sisällä sekä erilaisia vähemmistöjä.
- Rauhankasvatusinstituutin pedagoginen vinkki
Kulttuurisen moninaisuuden päivänä ei tarvitse välttämättä matkustaa omaa päiväkoti- tai oppilasryhmää kauemmas. Suomalaisuuskin pitää sisällään laajan kirjon kokemuksia ja elämäntarinoita.
Pohtikaa yhdessä:
- Millaista kulttuurista rikkautta teidän ryhmästänne löytyy?
- Minkälaisesta suomalaisuudesta kertoisivat esimerkiksi suomenruotsalaiset, romanit, saamelaiset, tataarit, juutalaiset, inkerinsuomalaiset ja eri maista Suomeen muuttaneet?
- Tehtävät varhaiskasvatukseen ja alakouluun
Minä ja muut – me yhdessä -matkalaukku
Minä ja muut – me yhdessä! -matkalaukku sopii kokonaisuutenaan tämän teemapäivän tavoitteisiin. Laukusta löydät omat työpajasuunnitelmat eskareille ja alkuopetukseen. Poimi ryhmällenne sopivat tehtävät tai toteuttakaa kokonainen työpaja teemapäivän kunniaksi.
Juhlien ja perinteiden moninaisuus
Tutustukaa eri uskontojen ja katsomusten juhlaperinteisiin Uskot foorumi ry:n Juhlakalenterin avulla. Kalenteriin on merkitty eri uskontojen juhlia sekä paastonaikoja. Esillä oleva kalenteri kertoo opettajalle ja oppilaille tärkeistä juhla-ajoista sekä perinteistä ja voi samalla toimia keskustelun johdattelijana tai tiedonlähteenä.
Suomen YK-liiton juhlat ja perinteet -harjoituksessa tutustutaan erilaisiin juhlapyhiin Suomessa ja muissa kulttuurisessa sekä erilaisiin juhlanviettotapoihin ja perinteisiin. Harjoite soveltuu etenkin alakouluun.
Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan
Löydät Luovuutta! -oppaasta [PDF] luovia menetelmiä kuten kuvataidetta, musiikkia, käsillä tekemistä, improvisaatiota, sanataidetta, tanssia ja alkulämmittelyharjoituksia. Opas on opettajille, nuoriso-ohjaajille ja muille kouluttajille sekä opettajakoulutukseen innostukseksi ja inspiraatioksi. Se muuttaa moninaisuuden iloksi ja taiteen riemuksi.
- Tehtävät yläkouluun ja toiselle asteelle
Moninainen suomalaisuus
Pohtikaa suomalaisuutta: Mitä kaikkea suomalaisuus voi olla? Mitä stereotypioita siihen liitetään ja minkälaisen kirjon suomalaisuutta te näette luokassanne, koulussanne ja kaupungissanne? Millaista suomalaisuutta ei näy mainoksissa, televisiossa tai lehdissä? Katsokaa myös nämä musiikkivideot pohdintojenne tueksi tai johdannoksi:
- Kansalaiset feat. Medborgare: Olen suomalainen.
- Kieli: suomi.
- Pituus: 3.30 min + lopputekstit
- Anssi Kela: Suomalainen.
- Kieli: suomi.
- Pituus: 5.30 min alkujuontoineen.
Normeja rikkovat hymiöt
Tutkikaa yhdessä hymiöitä ja poimikaa sieltä joukosta mielestänne suomalaisuutta kuvaavia hymiöitä. Pohtikaa ja keskustelkaa alla olevien kysymysten avulla.
Lähteitä hymiöiden tarkasteluun ottamatta puhelimia esille:
- Vuonna 2021 useimpiin puhelinten käyttöliittymiin lisättiin vaihtoehtoja hymiöiden ihonväreille. Voit lukea lisäyksestä ja sen merkityksestä tämän YLE:n jutun.
- Juttu sisältää kuvakaappauksia hymiövaihtoehdoista.
- Tällä sivustolla on kuvalistauksessa kaikki kännyköiden hymiöt. Alaspäin selaamalla pääset tarkastelemaan esimerkiksi ihmishahmoja ja sivuston vasemmalla puolella on valikko.
Millaisen käsityksen suomalaisuudesta saa esimerkiksi This is Finland hymiöiden perusteella? Tarkastelkaa listaa ja pohtikaa:
- Minkä hymiöiden koette kuvaavan suomalaisuutta?
- Mitä suomalaisia asioita hymiöt kuvaavat?
- Mitä yhteistä on siinä, miten suomalaisia on kuvattu hymiöissä? Esimerkiksi ulkonäkö, ihonväri, vaatteet?
- Mitä suomalaisuuteen kuuluvia asioita, henkilöitä tai tapoja hymiöistä puuttuu?
- Suunnitelkaa ja kuvittakaa lukemisen jälkeen omat moninaista suomalaisuutta kuvaavat hymiöt.
Kuka saa olla mainoksen suomalainen?
- Tutkikaa Voima-lehden ”Kuka saa olla mainoksen suomalainen”-artikkelin kuvastoa. Oppilaat voivat lukea myös koko artikkelin.
- Katsokaa myös Felixin mainos ”Felix tuntee suomalaisen”.
- Videon kesto on 45 sekuntia ja puhe suomeksi. Tekstityksiä ei ole saatavilla.
Keskustelkaa oppilaiden kanssa kuvista ja siitä, miksi tämän tyyppisiä kuvia emme juuri mainoskuvissa näe.
Pohdittavia kysymyksiä voivat olla:
- Kuka saa olla mainosten suomalainen ja miksi?
- Kuka tästä päättää?
- Kenen siitä pitäisi saada päättää?
- Mitä, jos mainoskuvissa suomalaisuutta kuvattaisiin laajemmin?
Virtuaalilaukku Moninainen Suomi
Matkalaukku Moninainen Suomi sisältää lisää tehtäviä ja materiaaleja suomalaisuuden ja suomalaisuuteen liitettävien normien ravisteluun.
- Laukun harjoituksissa tutustutaan myös eri vähemmistöihin kuuluvien nuorten tarinoihin lehtiartikkeleiden, blogitekstien, musiikin ja videoiden avulla.
- Tutustukaa tarinoihin, jotka helposti jäävät kuulumattomiin ja marginalisoiduiksi!
Tutustu arkeen ja juhlaan muualla
Amerikkalainen toimittaja Chris Booth ja valokuvaaja James Mollison kiersivät maailmaa ja ottivat valokuvia lasten makuuhuoneista ja nukkumapaikoista. Tämän jälkeen he kokosivat kuvista kirjan Where Children Sleep.
- Lue kuvakirja Where Children Sleep tästä.
- Jokaisesta kuvasta on luettavissa lyhyt kuvaus, jossa kerrotaan kuvan lapsesta tai nuoresta sekä hänen elämästään.
- Tutustu eri uskontojen ja katsomusten juhlaperinteisiin Uskonto-foorumi ry:n kalenterista.
- Kalenteriin on merkitty eri uskontojen juhlia sekä paastonaikoja. Esillä oleva kalenteri kertoo opettajalle ja oppilaille tärkeistä juhla-ajoista sekä perinteistä ja voi samalla toimia keskustelun johdattelijana tai tiedonlähteenä.
- Suomen YK-liiton Taide ja kulttuuri -harjoituksessa selvitetään, miten eri kulttuurit ovat vaikuttaneet eurooppalaiseen kulttuuriperimään. Lisäksi harjoituksessa pohditaan, miten Suomessa tuodaan esille vähemmistökulttuurin tapoja ja perinteitä valtaväestön tietoisuuteen.
Muut aiheisiin liittyvät teemapäivät
Vuoden teemapäivät -sivulta löydät myös tähän teemapäivään sovellettavia materiaalipaketteja.
Katso esimerkiksi sivut: