Tältä sivulta löydät Rauhan rakentajat -matkalaukun työpajat tehtävineen yläkouluun ja toiselle asteelle. Työpajoja on yhteensä kaksi: Ristiriitoja ja ratkaisuja sekä Rauhantyön välineitä.

Yläkoulu ja 2. aste

Työpaja 1. Ristiriitoja ja ratkaisuja

Työpaja 2. Rauhantyön välineitä

Yhteinen suunta

Tavoite

Tavoitteena on tämän lämmittelyharjoituksen avulla virittäytyä itseilmaisuun, tarkastella yhteistyötä sekä dialogista työskentelyä parin kanssa.

Valmistelu

Tehtävä ei vaadi erityisiä valmisteluita.

Aika

5–10 min.

Vaiheet

  1. Jaa oppilaat pareihin.
  2. Ohjeista parit istumaan omilla tuoleillaan niin, että kasvot ovat vastakkain. Ohjeista myös, että tehtävä on tarkoitus tehdä puhumatta ja omalla paikallaan, tuoleja apuna käyttäen.
  3. Pyydä pareja liikkumaan vastakkain, ikään kuin toistensa peileinä. Heidän tulee pyrkiä olemaan koko ajan liikkeessä: joko istumassa, seisomassa tai matkalla jompaankumpaan suuntaan. Vain 5 sekuntia saa olla samassa paikassa tai keskenään eri asennoissa.
  4. Harjoituksen purku pareittain: parit voivat keskustella harjoituksen jälkeen hetken keskenään siitä, millaisia ajatuksia harjoitusta tehdessä heräsi.
  5. Yhteispurku: Pohtikaa ja jakakaa kokemuksianne esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:
    • Miten yhteistyö sujui?

    • Millaista oli seurata toista ja olla johdettavana?

    • Millaista oli johtaa?

    • Millaista oli selvittää kumpaa seurataan ja hakea yhdessä tekemisen muotoa?

Harjoitus on muokattu lähteestä: Rauhankoulun tehtäväkokonaisuuksia.

Appelsiiniharjoitus

Martti Ahtisaaren perustama suomalainen konfliktinratkaisujärjestö CMI on koonnut yläkouluille ja lukioon suunnatun rauhanvälityspaketin, jossa on runsaasti monipuolisia toiminnallisia harjoituksia, videoita ja muuta materiaalia hyödynnettäväksi rauhankasvatukseen. Appelsiiniharjoitus on yksi rauhanvälityspaketin harjoituksista. Harjoitus on yksinkertainen ja nopea toteuttaa, mutta samalla erittäin tehokas ja havainnollinen harjoitus, joka pureutuu rauhankasvatuksen ydinkysymyksiin. 

Tavoite

Harjoituksen tavoitteena on konkretisoida, kuinka tärkeää on olla luova ja joustava ristiriitatilanteissa.

Valmistelu

Tarvitsette appelsiineja, yhden appelsiinin kahta oppilasta kohden. Lisäksi oppilaat tarvitsevat hieman tilaa työskennellä pareittain sekä muistiinpanovälineet.

Aika

n. 15 min.

 

Konflikteja ja riitoja voi ratkaista monella tavalla. Usein kaikkia tyydyttävän ratkaisun löytäminen vie aikaa. Kaikkien osapuolten tulee saada sanoa mielipiteensä ja ajatuksensa, kaikkia on kuultava. Mitä enemmän osapuolet alkavat luottaa toisiinsa, sitä pienempi on väkivallan vaara. Ja mitä selkeämmin kunkin todelliset tavoitteet ovat tiedossa, sitä enemmän tilaa jää luovuudelle ja uudenlaisten ratkaisumallien löytämiselle.

Mistä harjoituksessa on kyse?

  • Oppilaita pyydetään keksimään mahdollisia lopputulemia kuvitteelliseen konfliktitilanteeseen.

  • Lopputulemat voidaan jaotella karkeasti viiteen eri lajiin, joista luovin on “konfliktin voittaminen” yhteistyössä, nousemalla sen yläpuolelle.

Konfliktitilanne johtaa yleensä yhteen johonkin muunnelmaan neljästä tuloksesta:

  • toinen osapuoli ”voittaa” ja toinen ”häviää”,
  • molemmat vetäytyvät pois konfliktista,
  • tekevät kompromissin tai
  • löytävät tavan nousta konfliktin yläpuolelle tai uuden tavan ratkaista konflikti yhdessä.

    Mitä enemmän mahdollisia ratkaisuja keksimme, sitä enemmän vaihtoehtoja meillä on selvittää konflikti rauhanomaisesti ja rakentavasti. Sitä pienempi on myös todennäköisyys, että toinen osapuoli turvautuu väkivaltaan, jos kokee vaihtoehtojensa olevan vähissä. Luovuus on konfliktinratkaisun avain – on etsittävä ideoita tavanomaisten ja totuttujen kuvioiden ulkopuolelta. Kuten Einstein sanoi: “Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne.”

Vaiheet

  1. Jaa osallistujat pareihin. Anna jokaiselle parille yksi appelsiini.
  2. Kerro heille, että he riitelevät appelsiinista ja heidän on keksittävä mahdollisimman monta vaihtoehtoista tapaa, jolla konflikti voi ratketa. Älä kerro enempää ohjeita, vaikka osallistujilla olisi kysyttävää. Jos haluat, aseta appelsiinille pöydälle yhtä kauas kummastakin osallistujasta.
  3. Anna heille sitten 15 minuuttia aikaa keksiä ratkaisuja ja kirjoittaa ne paperille.


Pohdittavaa harjoituksen jälkeen

Pyydä pareja lukemaan pohdintansa tulokset ääneen ja anna jokaiselle idealle numero (tai numerot), joka korreloi viiden kohdan listaan: 

  1. Y voittaa ja X häviää, 
  2. X voittaa ja Y häviää,
  3. Molemmat osapuolet tekevät kompromissin, 
  4. Molemmat osapuolet vetäytyvät tai häviävät, 
  5. Osapuolet tekevät yhdessä töitä, löytävät ratkaisun ja voittavat konfliktin yhdessä (asettautuvat konfliktin yläpuolelle). 

Konfliktinratkaisun tavoite on päästä mahdollisimman usein tilanteeseen, jossa kumpikin osapuoli voittaa.

Keskustelunaiheita:

  • Miltä tuntui olla osana konfliktia? Miten kommunikointi sujui parin kesken? Muuttuiko se annetun ajan kuluessa? On tärkeää tunnistaa tunteet, joita koemme riitatilanteessa – stressaannummeko, herääkö meissä kilpailunhalu, vetäydymmekö vai teemmekö yhteistyötä? Tehokkainta on etsiä ratkaisua yhteistyössä, mutta meillä kaikilla on oma tyylimme ratkaista konflikteja. Ajan kanssa voimme myös oppia uusia, rakentavampia tapoja.
  • Mitä pari sanoi toisilleen? Kysyivätkö he kysymyksiä vai esittivätkö he vaatimuksia? Yrittivätkö he ymmärtää vastapuolta ja heidän syytään tavoitella appelsiinia? Yksi rauhanvälittäjän tärkeimmistä taidoista on kyky kysyä hyviä kysymyksiä. Jos joutuu keskelle riitaa, on yritettävä ymmärtää vastapuolta (tai kumppania, katsantokannasta riippuen). Jos emme tiedä, mitä vastapuoli haluaa, emme voi päästä kompromissiin, saati tilanteeseen jossa molemmat voittavat.

Keskeistä kysymyksissä on pyrkiä selvittämään mitä vastapuoli sanoo haluavansa (kanta), mutta myös mitä he todellisuudessa haluavat (tavoite). Neuvottelu syvemmällä, konkreettisemmalla “tavoitteiden” tasolla on paljon hedelmällisempää kuin pinnallisella “kantojen” tasolla. Jos esimerkiksi molemmat osapuolet sanovat haluavansa appelsiinin, on kyse kahdesta kannasta. Riitaa ei voi ratkaista, koska kannat ovat keskenään ristiriidassa. Mutta jos kysytään, miksi osapuolet haluavat appelsiinin (tavoitteet), voi käydä ilmi, että he tarvitsevat eri osia hedelmästä (hedelmälihaa mehua varten, kuorta kakun leipomiseen, siemeniä appelsiinipuun istuttamiseksi). Tällöin tavoitteet eivät sulje toisiaan pois. Tai kenties toinen haluaa vain leikkiä appelsiinilla ja toinen haluaa piirtää sen pintaan. Nämä tavoitteet eivät sulje toisiaan pois, jos ne toteutuvat eri aikaan.

Lähde: Joy Pople ja Akiko Ikeno

Harjoitus on yksi osa CMI:n Ahtisaaripäivien materiaaliaaleja kouluille.

En olisi ikinä itse pystynyt keksimään niin monenlaisia ratkaisuja. Samalla huomasin, kuinka luokan yhteishenki koheni silmissä ja oppilaiden keskinäinen luottamus kasvoi. Sen jälkeen oli helppo teettää heillä vaikka minkälaisia tehtäviä, kun he olivat jo kertaalleen koetelleet rajojaan.

Rauhan arvoja ja rakennusaineita

Tehtävissä käytetyt arvot, periaatteet ja rauhan edistämisen keinot on koottu keväällä 2018 Turun yläkouluissa oppilaille tehdystä kyselystä.

Mitä rauhaa?

Tavoite

Tunnistaa rauhan eri osa-alueita ja niiden taustalla olevia periaatteita.

Valmistelu

Nurkkatyöskentely, tiilityöskentely.

Aika

15 min.

Vaiheet

Nouskaa ylös ja tehkää luokkaan tilaa liikkua pulpettien väleissä ja luokan nurkissa. Tehtävänä on valita vaihtoehdoista mielestäsi tärkein. Valinnan teet siirtymällä siihen nurkkaan (tai keskelle), joka edustaa valintaasi. Opettaja nimeää kunkin kierroksen aluksi, mitä asiaa tai arvoa kukin nurkka edustaa. Keskellä luokkaa on aina kohta: ”Jokin muu, mikä?” Kun nurkat on nimetty, jokainen asettuu siihen kohtaan, joka parhaiten vastaa sitä, mikä omasta mielestä on tärkeintä.  

Huom! Tehtävässä ei ole oikeita ja vääriä vastauksia.

Lämmittely Harjoitellaan työskentelyä ja lämmitellään muutamalla helpommalla mielipidekysymyksillä. Esim. ”Mikä on meliruokasi?”  

  1. pizza
  2. kalapuikot
  3. kebab
  4. pinaattilätyt
  5. joku muu, mikä?  

 Kysy lämmittelyn viimeisenä kysymyksenä: ”Mikä on mielestäsi ystävyydessä tärkeää? ”  

  1. luottamus
  2. yhteinen aika
  3. samanlaiset ajatukset
  4. sama harrastus
  5. jokin muu, mikä?
     

Purku: Keskustelkaa hetki samassa nurkassa olevien kesken, miksi pidätte tätä tärkeimpänä. Keskellä olevat kertovat toisilleen, minkä asian valitsivat tärkeimmäksi; miksi se on muita tärkeämpi?

Rauhan arvoja

Tavoite

Tunnistaa rauhaan sisältyviä arvoja ja niiden välisiä yhteyksiä sekä ymmärtää, että kaikkea toimintaa ohjaavat arvot. Huomata rauhan ylläpitämiseen liittyviä yhteiskunnallisia rakenteita.

Valmistelu

Nurkkatyöskentely, tiimityöskentely.

Aika

25–30 min.

Vaiheet

Keskustelkaa ryhmässä: Millainen rauha on sinulle tärkeintä?

  1. kotirauha
  2. somerauha
  3. maailmanrauha
  4. mielenrauha
  5. joku muu, mikä?

Purku: Keskustelkaa omassa ryhmässä: Miksi juuri tämä on tärkeää tai minkä valitsit ja miksi juuri se on tärkeää? Mitä sinulle merkitsee, jos se puuttuu?

Tämän jälkeen opettaja haastattelee kutakin ryhmää: Kertokaa lyhyesti muille, miksi tämä on tärkeää? Miten valitsemanne rauha liittyy muihin rauhan osa-alueisiin? (esim. mielenrauha edistää somerauhaa tai somerauha edistää maailmanrauhaa tai maailmanrauha vaikuttaa mielenrauhaan)

Harjoitus on osa Lasten ja nuorten keskuksen Rauha-aiheisia materiaaleja [PDF].

 

Vihan pyramidi

Tavoite

Harjoituksen tavoitteena on tarkastella vihan pyramidin avulla yhteiskunnan nykytilannetta sekä ymmärtää eri yhteiskunnan toimijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa ja toimia ennakkoluulojen ja syrjinnän ennaltaehkäisemiseksi.

Valmistelu

Heijasta vihan pyramidi taululle tai tulosta se oppilaille. Varmista, että oppilailla on mahdollisuus päästä verkkoon.

Vihan pyramidissa on kuusi eri väristä kerrosta.

Aika

30–45 min.

Vaiheet

    1. Kerro aluksi, että vihanpyramidi on yksi malli hahmottaa vihan ja väkivallan kulttuuria, joka voi pahimmillaan johtaa pyramidin huipulle. Esimerkiksi väkivaltaista vähemmistöihin kohdistunutta syrjintää edeltävät syrjinnän lievemmät muodot. Kerro myös, että kun pyramidin alemmilla portailla onnistutaan muuttamaan yhteiskunnan toimintaa yhdenvertaisemmaksi, syrjintä ei eskaloidu.
    2. Käy läpi vihanpyramidin portaat ryhmän kanssa:
      • Välinpitämättömyys: Tietämättömyys valtarakenteista sekä omasta etuoikeutetusta asemasta. Ei haluta nähdä sitä, että toisilla ihmisryhmillä on enemmän valtaa kuin toisilla.
      • Ennakkoluuloinen ajattelu: Stereotyyppisten ajattelutapojen hyväksyminen. Negatiiviset ajatukset muista ihmisryhmistä ja loukkaavien vitsien, huhujen ja puheiden hyväksyminen.
      • Ennakkoluuloinen toiminta: Nimittely, loukkaava puhetyyli. Jonkun ihmisryhmän nimeäminen syntipukiksi. Tiettyjen ihmisryhmien välttely.
      • Syrjintä, eristäminen, häirintä: Epäoikeudenmukainen kohtelu jonkun ominaisuuden perusteella (sukupuoli, sukupuoli-identiteetti, seksuaalinen suuntautuminen, etninen tausta, ihonväri, vamma, sairaus tai ikä). Esimerkiksi työnhakuun tai asunnon hankintaan liittyvä syrjintä.
      • Fyysinen väkivalta tai sillä uhkaaminen: Omaisuuteen kohdistuva väkivalta (esimerkiksi tuhopoltto tai tuhotyö) tai ihmisiin kohdistuva väkivalta (väkivallalla uhkaaminen, pahoinpitely).
      • Hävitys: Vainot, lynkkaukset, sodat, kansanmurhat.
    3. Pyydä oppilaita miettimään, ovatko he havainneet tai kuulleet ilmiöistä, jotka voitaisiin sijoittaa vihanpyramidin portaille. Minkälaisiin ilmiöihin nyky-yhteiskunnassa törmäämme ja mihin sijoittaisimme esimerkiksi vihapuheen ilmiönä?
    4. Jaa oppilaat pareihin ja anna tiedonhakutehtäväksi etsiä jokaiselle portaalle jokin ajankohtainen uutinen.
    5. Tehtävän purku: Jokainen pari kertoo otsikkotasolla valitsemansa uutiset. Haastattele jokaista paria tarkemmin yhdestä tai kahdesta uutisesta.

Rauhantie

Tavoite

Tavoitteena on pohtia ja oivaltaa erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia väkivallan kulttuurin ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi.

Valmistelu

Tarvitset post-it-lappuja sekä vihan pyramidin heijastettuna tai monisteena.

Aika

20 min.

Vaiheet

  1. Kerro aluksi, että harjoituksessa on tarkoitus pohtia sitä, mitä eri toimijat yhteiskunnassa voivat tehdä vihan ja väkivallan kulttuurin (esimerkiksi ennakkoluulojen ja syrjinnän) ennaltaehkäisemiseksi tai siihen puuttumiseksi. Millaiset teot edistävät ja vahvistavat yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa?

  2. Jaa oppilaat ryhmiin.

  3. Jaa ryhmille eri yhteiskunnan toimijoiden roolit (Eri toimijoita: oppilas, opettaja, nuorisotyöntekijä, toimittaja, taiteilija, poliisi, tuomari, kansanedustaja, presidentti…)

  4. Ryhmien tehtävänä on annetusta roolistaan käsin pohtia mitä vaikuttamisen mahdollisuuksia on puuttua vihan ja väkivallan kulttuuriin? Mitä eri mahdollisuuksia on oppilaalla, entä opettajalla ja niin edelleen? Jokainen ryhmä kirjoittaa konkreettiset vaikuttamisteot ylös post-it lapuille, jokainen teko omalle lapulleen.

  5. Käykää yhdessä läpi ryhmien vastaukset. Purun yhteydessä kokoa ryhmien post-it -laput taululle ja pohtikaa yhdessä, mihin vihapyramidin osioon eri toimijat voivat teoillaan vaikuttaa.

  6. Purkukeskustelu: Kysy oppilailta millaisia ajatuksia harjoitus heissä herätti. Pyri herättelemään keskustelua ja kiinnitä oppilaiden huomio siihen, että portaiden ensimmäisillä tasoilla on paljon vaikutusmahdollisuuksia, jolloin jokainen voi arkielämässään pienillä teoilla vaikuttaa ja luoda muutosta. Mitä ylemmäs portailla noustaan, sitä rajallisemmaksi käyvät myös vaikutusmahdollisuudet.