Yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö, joka perustettiin 24. lokakuuta 1945. Maailmanjärjestö perustettiin toisen maailmansodan jälkeen edistämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä ihmisoikeuksia. YK:n virallinen tunnus esittää maapalloa, jota ympäröi oliivipuun lehvistä sidottu rauhaa symboloiva seppele.

Lähde ja lisätietoa YK-liiton sivuilta.

Syyskuussa 2015 YK:n yleiskokouksessa allekirjoitettiin uudet globaalit kestävän kehityksen tavoitteet (sustainable development goals SDG), jotka ovat jatkoa tänä vuonna päätökseen tuleville vuosituhattavoitteille (2000–2015). Tällä kertaa mukana tavoitteiden toteutumisessa on koko maailma ja siihen ovat sitoutuneet kaikki YK:n 193 jäsenvaltiota. Tavoitteita on yhteensä 17 ja ne kattavat laajasti kaikki elämän osa-alueet ja tavoitteet on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä – siitä nimi Agenda 2030. Keskeistä tavoitteissa on saavuttaa parempi maailma meille kaikille kestävän kehityksen keinoin.

Voit tutustua Agenda 2030 – kestävän kehityksen tavoitteisiin täältä.

Tilaa Agenda 2030 -opas

Agenda 2030 teemapäivät. Agenda 2030 teemapäivät – opettajan opas tekee YK:n kestävän kehityksen tavoitteet omakohtaisiksi ja merkityksellisiksi.

Opas tarjoaa 1.-9. luokille sisältöjä, menetelmiä ja helposti toteutettavia tehtäviä, jotka soveltuvat osaksi perusopetusta, teemapäivien viettoon ja monialaisiin projekteihin.

Tilaa oma oppaasi maksutta ulkoministeriön julkaisupalveluista täältä.

Videon tiedot
YK-liitto: YK:n historia (2016).

Tämä animaatio esittelee YK:n historian vain kolmessa minuutissa. Vauhdikkaassa animaatiossa tutustut maailman tilanteeseen YK:n perustamisvuonna 1945, ja pääset jyvälle siitä, millaiset olivat suurvaltojen välit YK:ssa kylmän sodan aikana.

  • Kesto: 3 min
  • Puhe: suomi.
  • Tekstitys: ei ole. Videokuvaan on kiinnitetty suomenkielistä tekstiä.

Klikkaamalla otsikkoa pääset eri kouluasteille valikoituihin tehtäviin. Sivulle on koottu tehtäviä varhaiskasvatukseen, alakouluihin, yläkouluihin ja toiselle asteelle.

Vaka vapsutti

Kitty scratches couch bad kitty shed everywhere shed everywhere stretching attack
your ankles chase the red dot, hairball run catnip eat the grass sniff for just going
to dip my paw in your coffee and do a taste test – oh never mind i forgot i don’t like
coffee – you can have that back now yet humans,humans, humans oh how much
they love us felines we are the center of attention they feed, they clean .