Kuvien monet merkitykset ja kuvanlukutaito

Näemme joka päivä tuhansia kuvia, alkaen aamiaispöydän muropaketista, lehtikuviin ja vaikkapa kauppojen näyteikkunoihin. Niillä on suuri vaikutus siihen miten näemme itsemme ja muut ihmiset.

Näkemämme kuvat eivät kuitenkaan aina kerro koko totuutta. Esim. median välittämä usein yksipuolinen kuva kehitysmaista edistää stereotypioiden syntyä ja meidän on tärkeää oppia katsomaan myös kuvia kriittisesti.

Perinteisen lukutaidon rinnalla on siis tärkeää hallita myös visuaalinen lukutaito. Hyvät valokuvat ovat oiva apuväline monenlaiseen opetukseen. Kuvien käyttö opetuksessa antaa virikkeitä oppilaille, kannustaa luovuuteen, sekä haastaa kriittiseen ajatteluun ja tiedon hankintaan.

Materiaalivinkkejä ja oppaita opettajille

Lapset kriisien kuvissa, media- ja taidekasvatusopas

Opas sisältää mielenkiintoisia artikkeleita, jotka auttavat syventämään visuaaliseen lukutaitoon liittyviä kysymyksiä. Oppaan erityisteemana käsitellään Lapsen oikeuksia. Lisäksi lopussa on hyvä opetusmateriaalipaketti, jossa on valmiita tehtäviä teeman käsittelyyn eri oppiaineiden tunneilla (mm. AI, HI, ET, Kuvataide). Ikäryhmäsuositus: yläkoulu ja toinen aste.

Oppaaseen pääset täältä: Lapset kriisien kuvissa, media- ja taidekasvatusopas [PDF].

Kuvien tarinat

Monipuolinen opas, joka sisältää sekä mielenkiintoisia ja heräteleviä artikkeleita kasvattajille, että oppimateriaalipaketin, jossa on kuvia ja niiden käsittelyyn sekä kuvanlukutaidon kehittämiseen liittyviä tehtäviä. Ikäryhmäsuositus: Opas on tehty alakouluikäisille, mutta on sovellettavissa myös yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten käyttöön.

Pääset Kuvien tarinat- oppaaseen tästä [PDF].

Lue artikkelit:

  • Lapset median kuluttajista median käyttäjiksi, sivu 12.
  • Mitä näemme kun katsomme kuvaa? sivu 20. 
  • Köyhyysporno latistaa maailmankuvaa, sivu 54.

Oppaasta löytyy selkeä tehtävät-osio sivulta 66.

Globaalikoulun Lapset kriisien kuvissa -oppimateriaalissa [PDF] on kaksi osallistavaa media-analyysitehtävää lapsen oikeuksiin liittyen.