Kansainvälinen naisten päivän 8.3. & Minna Canthin ja tasa-arvon päivän 19.3. tehtävät eri kouluasteille
Maaliskuussa vietetään kahta tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyvää merkkipäivää: kansainvälistä naistenpäivää 8.3. sekä Minna Canthin ja tasa-arvon päivää 19.3.
Löydät tältä sivulta eri kouluasteille kootut tehtävät ja vinkit.
Varhaiskasvatus ja alakoulu
- Miten prinsessat pelastavat prinssejä?
- Värittäkää supersankarikuvia!
- Tutustukaa Suomessa ja muualla vaikuttaneisiin supertyttöihin ja -naisiin
- Toiminnallisia harjoituksia
- Omat rajat (5.–6. luokat)
- Kuka saa olla merkkihenkilö?
- Tasa-arvoiset mahdollisuudet & Voimalauseita ja kannanottoja! (4.–9. luokat)
Yläkoulu ja toinen aste
Alakoulun tehtävät 3.-4. luokille
- Tehtävät alakouluun ja varhaiskasvatukseen
Miten prinsessat pelastavat prinssejä?
Lukekaa kirjoja, joissa on aktiivisia, reippaita ja kekseliäitä tyttösankareita! Perinteisten linnan torneissa odottelevien prinsessatarinoiden rinnalle on onneksi tullut paljon vanhoja sukupuolistereotypioita haastaviakin satuja. Tämän sivuston kirjavinkkeihin on kerätty niitä ”Sukupuoli ja identiteetti” sekä ”Moninaiset perheet” -otsikoiden alle. Kirjoista vaikkapa Per Gustavsonin ”Mitä prinsessat tekevät?” (2014) on mainio prinsessasankaritarina luettavaksi!
Värittäkää supersankarikuvia
Tehkää kuvienkatselukierros tilassa, johon on laitettu erilaisia supersankarikuvia [PDF] esille. Kerro lapsille, että heidän tehtävänä on kiertää katsomassa kuvia aluksi hiljaa itsekseen niihin tutustuen. Sen jälkeen pohtikaa yhdessä: Mitä kuvissa on sellaista, mitä ei usein tule kirjoissa, sarjakuvissa, elokuvissa ja mainoksissa vastaan? Miksi tällaisia kuvia ei näe usein? Lopuksi voitte värittää kuvat ja laittaa ne esille, niiden äärellä riittää varmasti myöhemminkin keskusteltavaa.
Tutustukaa Suomessa ja muualla vaikuttaneisiin supertyttöihin ja -naisiin
Tehkää juhlaseinä, johon kokoatte hienot maalatut/askarrellut muotokuvat. Jokainen oppilas voi valita yhden nais/tyttö-vaikuttajan, josta tekee sekä kuvan että kirjoittaa lyhyen kuvauksen hänen työstään. Kun seinä on valmis, tehkää yhdessä juhlallinen katselmus. Ehkä intoudutte eläytymään henkilöiden rooleihin. Oppilaat voivat esitellä työnsä esimerkiksi niin, että käyt haastattelemassa heitä rooleissaan: Kuka olet? Missä asut? Mistä olet tullut kuuluisaksi?
Materiaaleina voitte käyttää esimerkiksi näitä:
- Teos julkaisee Suomen supernaisia kirjasarjan, jonka ensimmäinen kirja on Minna! (Virtanen & Pellicioni, 2018), lasten tietokirja Minna Canthin elämästä ja hänen työstään.
- Tarinoita suomalaista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa (Salminen & Salminen, 2018)
- Itsenäisiä naisia, 70 suomalaista esikuvaa (Tuomi, 2018)
- Iltasatuja kapinallisille tytöille (Favilli & Cavallo, 2016).
Toiminnallisia harjoituksia
Compasito – ihmisoikeuskasvatuksen käsikirja [PDF] on monipuolinen opas, josta löytyy runsaasti harjoituksia esiopetukseen ja alakouluikäisille oppilaille eri ihmisoikeusteemoihin. Tasa-arvokysymyksiin liittyen oppaassa on esimerkiksi harjoitukset:
- ”Pojat eivät itke” s. 82,
- ”Olipa kerran” s. 122 ja
- ”Mistä pidän ja mitä teen” s. 177.
- Lopuksi voitte tehdä harjoituksen ”Mitä jos?” s. 179.
Omat rajat
5.–6.-luokkalaisille suosittelemme videota: Totuuden hetket. (4 min. Videon kieli on suomi ja siihen on poltettu englanninkielinen tekstitys.) Videon ovat taideprojektinaan tehneet 11–12-vuotiaat tytöt, jotka ovat pohtineet heidän ja samanikäisten poikien välisiä suhteita.
Videon vahva viesti: ”Ei on ei!” kertoo jo alaluokkalaisten kokemasta sukupuolittuneesta kiusaamisesta ja häirinnästä. Jälkikeskusteluun kannattaa varata hyvin aikaa sillä videon avulla varmasti nousee tärkeitä ajatuksia myös teidän luokan oppilailla siitä, missä omat rajat kulkevat, miten niistä voi toiselle kertoa, toisen rajojen kunnioittamisesta sekä siitä, millä keinoin voi puuttua kohtaamiinsa kiusaamis- ja häirintätilanteisiin.
Oulun kaupunginkirjasto on koonnut kirjalistan lapsen ja nuoren oikeudesta koskemattomuuteen.
Kuka saa olla merkkihenkilö?
Käykää yhdessä läpi tunnilla:
- Pyydä oppilaita laskemaan keiden merkkihenkilöiden juhlapäiviä he löytävät kalenterista. Mitä sukupuolia he edustavat? Laskekaa liputuspäivät ja niiden merkkihenkilöt sukupuolien mukaan.
- Entäpä miten paikkakuntanne kadut on nimetty? Millaisia nimiä joukosta löytyy? Mitä sukupuolia nämä kadunnimien henkilöt edustavat? Pohtikaa, mitkä kaikki asiat ovat voineet vaikuttaa siihen, että kyseiset henkilöt ovat saaneet oman liputuspäivänsä ja katuja on nimetty heidän mukaansa? Mitä tekemistä sukupuolella on asian kanssa?
- Pyydä oppilaita miettimään itsekseen kenelle he haluaisivat omistaa juhlapäivän, liputuspäivän tai kadunnimen? Pyydä heitä perustelemaan valintansa.
Lisätehtävä:
- Kuinka monta sukupuolitettua ammattinimikettä keksitte?
- Esimerkki tästä on lakimies.
- Entä kuinka monta sukupuolitettua kansankielistä esimerkkiä keksitte?
- Esimerkiksi tästä on tarhantäti.
- Miksi tällaiset nimikkeet ovat käytössä? Voisiko nimike olla jokin muu?
Tasa-arvoiset mahdollisuudet & Voimalauseita ja kannanottoja!
Kohderyhmä: 4.–9. luokat.
Poimi Agenda 2030 teemapäivät – opettajan oppaasta tehtäviä Kansainvälisen naisten päivän ja Tasa-arvon päivän viettoon:
- SYVENNY: Tasa-arvoiset mahdollisuudet o Katsokaa Agenda 2030 teemapäivät -sivuston videokirjastosta video myanmarilaisesta Rose Kyawista kertomassa työstään Women for Women -säätiössä. Katsokaa video ja keskustelkaa, millaista työtä Rose Kyaw tekee kotimaassaan edistääkseen naisten oikeuksia ja tasa-arvon toteutumista.
- VAIKUTA: Voimalauseita ja kannanottoja
- Laatikaa innostavia ja vaikuttamiseen kannustavia voimalauseita tasa-arvosta. Tehkää niistä julisteita. Voit myös hyödyntää valmiiksi Teemapäivät-sivujen alle koottuja tehtäväkokonaisuuksia, jotka löytyvät ”Suositusteemapäivä 1.–3. luokat” -painikkeen alta.
Lisämateriaalia
Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -sivusto tarjoaa monipuolista taustatietoa päiväkotien tasa-arvokasvatukseen. Sivustolla on paljon oivaltavia pohdintakysymyksiä, joiden avulla päiväkodin henkilökunta voi tutkia omia toimintatapojaan ja miettiä kehittämisen paikkoja. Lisäksi sivuilta löytyy paljon ajantasaista tietoa, käytännön esimerkkejä sekä kirjallisuusvinkkejä. Suosittelemme tutustumaan!
- Tehtävät yläkouluun ja toiselle asteelle
Tutustukaa ihmisoikeusvaikuttajiin, poliitikkoihin, tutkijoihin ja keksijöihin, jotka ovat naisia
- Pohtikaa, miksi näemme asiantuntijoina, päättäjinä ja vaikuttajina useammin miehiä? Hyvä lukumateriaali tähän teemaan on esimerkiksi kirja: Iltasatuja kapinallisille tytöille [PDF], joka esittelee naissankarihahmoja lyhyiden satujen muodossa, mutta on mielenkiintoista ja helposti perehdyttävää materiaalia myös nuorille ja aikuisille. Lisää kirjavinkkejä naissankareista löydätte tämän sivuston kirjavinkkilistasta otsikolla sukupuoli, identiteetti ja tasa-arvo.
- Historia on usein miesten historiaa. Pohtikaa yhdessä miksi jotkut jäävät historiaan ja toiset eivät? Millainen maailma olisi, jos naiset olisivat saaneet historian saatossa opiskella, tutkia ja tehdä taidetta?
- Maria Pettersson ja historian naiset podcast-sarjassa tutustutaan kymmeniin naisiin, jotka muuttivat maailmaa: sotasankareihin, rikollispomoihin, seikkailijattariin, tieteentekijöihin, taiteilijoihin, hallitsijoihin ja huimapäihin. Naisia yhdistää uskomaton elämäntarina ja se, ettemme ole kuulleet heistä – vaikka olisi pitänyt. Tarinoihin perehdytään yhdessä vaihtuvien vieraiden kanssa, joilla on oma henkilökohtainen kulmansa jakson teemaan. Ohjelman toimittaa päätoimittaja ja historiaharrastaja Maria Pettersson. Podcastin on Ylelle tuottanut Jaksomedia.
- Valitkaa kiinnostuksenne perusteella podcast-jakso tai useampi ja pohtikaa kuulemanne valossa vastauksia yllä oleviin kysymyksiin.
Kenen tarinoita kerrotaan elokuvissa?
Onko Bechdelin testi teille jo tuttu? Katsokaa alla oleva 2 minuutin havainnollinen video, joka esittelee testin. Video on englanniksi, mutta asia on esitetty hyvin visuaalisesti ja se on ymmärrettävissä suppeammallakin englanninkielen taidolla.
Käykää läpi testikysymyksien avulla tuntemianne elokuvia. Kuinka moni niistä läpäisee testin? On hämmästyttävää kuinka harva elokuva edelleenkään läpäisee tämän testin hyvin yksinkertaisia kriteerejä, joissa on pohjimmiltaan kyse naisten olemassaolosta elokuvissa. Jatkakaa pohdintaa ja tutkikaa esimerkiksi sitä, kenen tarinoita elokuvissa kerrotaan, millaisia rooleja miehillä ja naisilla niissä on?
The Bechdel Test for Women in Movies.
Bechdelin testi selitettynä.
Kesto: 2 min.
Puhe: englanti.
Tekstitys: englanti.
Minna Canth ja työ tasa-arvon edistämiseksi
Tutustukaa Minna Canthin työhön yhteiskunnallisena vaikuttajana ja tasa-arvon edistäjänä. Voitte katsoa videon ja tietoa Canthista YLE:n sivulta. Pohtikaa yhdessä oppilaiden kanssa, kuka olisi meidän aikamme Minna Canth?
Johdannoksi sopii video Minna Canth kahdessa minuutissa (2 min. Kieli: suomi, videoon poltettu teksitys: suomi). Tutustukaa tasa-arvotyön ja naisasialiikkeen historiaan esimerkiksi Naisasialiitto Unionin työn kautta. Ottakaa selvää, minkä ajankohtaisten kysymysten kanssa Naisasialiitto unioni työskentelee tällä hetkellä.
Etsikää vastauksia kysymyksiin: ”Mikä puhututtaa tasa-arvotyössä juuri nyt?” ja ”Millä keinoilla tasa-arvotyötä tehdään tällä hetkellä?” Suosittelemme tutustumaan esimerkiksi seuraaviin verkkosivuihin:
Lisäksi löytyy monia mielenkiintoisia blogeja luettavaksi, kuten vaikkapa Ruskeat tytöt -blogi, joka käsittelee ajankohtaisia asioita intersektionaalisen feminismin näkökulmista.
Tasa-arvoiset mahdollisuudet ja Voimalauseita ja kannanottoja!
Kohderyhmä: 4.-9.-luokat.
Poimi Agenda 2030 teemapäivät – opettajan oppaasta tehtäviä Kansainvälisen naisten päivän ja Tasa-arvon päivän viettoon:
- SYVENNY: Tasa-arvoiset mahdollisuudet
- Katsokaa Agenda 2030 teemapäivät -sivuston videokirjastosta video myanmarilaisesta Rose Kyawista kertomassa työstään Women for Women -säätiössä. Katsokaa video ja keskustelkaa, millaista työtä Rose Kyaw tekee kotimaassaan edistääkseen naisten oikeuksia ja tasa-arvon toteutumista.
- VAIKUTA: Voimalauseita ja kannanottoja
- Laatikaa innostavia ja vaikuttamiseen kannustavia voimalauseita tasa-arvosta. Tehkää niistä julisteita. Voit myös hyödyntää valmiiksi Teemapäivät-sivujen alle koottuja tehtäväkokonaisuuksia, jotka löytyvät ”Suositusteemapäivä 4.–9. luokat” -painikkeen alta.
Seksuaalinen häirintä ja sukupuolittunut kiusaaminen
Materiaalivinkkejä
Tämä päivittyy syyskuun 2022 aikana.
- Amnestyn Puhutaan suostumuksesta! -materiaali kannustaa keskustelemaan seksuaalioikeuksista sekä toimimaan suostumuskulttuurin vahvistamiseksi. Erityisesti yläkouluihin ja toiselle asteelle suunnattu materiaali koostuu suostumusta ja seksuaalioikeuksia käsittelevästä taustatiedosta, eri oppiaineisiin soveltuvista harjoituksista sekä toimintavinkeistä nuorille aktivisteille. Harjoituksissa nuoret pääsevät muun muassa keskustelemaan suostumuksesta erilaisten esimerkkien avulla, purkamaan median väkivaltamyyttejä ja harjoittelemaan vaikuttamista seksuaalioikeuksien puolesta. Lue lisää ja lataa sähköinen materiaali Amnestyn kotisivuilta.
- Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä Nettiturvakoti-sivusto sisältää omat sivut myös lapsille ja nuorille. Sivustoilta voit poimia keskustelun herättäjäksi nuorille suunnattuja nettitestejä häirintään ja seurusteluväkivaltaan liittyen.
- Tutustukaa myös kansainväliseen #metoo-kampanjaan ja pohtikaa yhdessä sitä, miten nämä ihmisten rohkeasti esille tuomat esimerkit häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta ovat vaikuttaneet vaikkapa mediakeskusteluun aiheesta. Pohtikaa mahdollisimman monta syytä siihen, miksi häirintään on tärkeä puuttua, kertoa siitä rohkeasti ja hakea itselle apua ja tukea.
- Miettikää yhdessä eri keinoja puuttua häirintään. · Tulosta opiskelijoille luettavaksi tästä esite:”#Emme vaikene. Mitä on vihapuhe ja miten se liittyy sukupuoleen? [PDF]”. Esite kokoaa selkeästi ja informatiivisesti yhteen tietoa, konkreettisia esimerkkejä sekä puuttumisen välineitä vihapuheeseen ja erityisesti sukupuoleen liittyvään vihapuheeseen keskittyen. Mukana myös lista yhteystiedoista, mistä hakea tarvittaessa apua ja tukea.
Materiaalien pohjalta voitte pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Keiden merkkihenkilöiden juhlapäiviä löytyy kalenterista?
- Miten monta liputuspäivää on eri sukupuolille?
- Miten paikkakuntasi kadut on nimetty? Keiden nimiä kadunnimissä on?
- Entä kenelle te haluaisitte omistaa kadunnimen tai liputuspäivän?
Suositeltavia videoita aiheeseen liittyen:
Planin suomenkieliset videot Koska olen tyttö (3 min) ja Toiset malalat (6 min) sopivat tyttöjen oikeuksien käsittelyyn ala- ja yläkoulussa.
The Girl Effect -kanavalla on runsaasti englanninkielisiä animaatioita ja lyhytfilmejä liittyen tyttöjen ihmisoikeuksiin ja elämään.
Nigerialaisen kirjailijan Cimanda Ngozi Adichien TedTalk-puhe (30 min, tekstitys ja puhe englanniksi) We Should all be Feminists on hyvin inspiroiva video, jonka pohjalta on tehty kirjanen, joka jaettiin Suomen yhdeksäsluokkalaisille vuonna 2017.