Maaliskuussa vietetään kahta tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyvää merkkipäivää: kansainvälistä naistenpäivää 8.3. sekä Minna Canthin ja tasa-arvon päivää 19.3.

Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä molempia merkkipäiviä ja niiden teemoja ajatellen. Materiaalivinkkejä on koottu monipuolisesti eri opetustilanteita ajatellen. Sivulta löytyy muun muassa kirjavinkkejä, oppaita, elokuvia ja lyhytdokumentteja. Yläkouluille ja toiselle asteelle suunnattuun osioon olemme myös koonneet materiaalivinkkejä viime vuosina runsaasti esillä olleeseen teemaan: Seksuaalinen häirintä ja sukupuolittunut kiusaaminen.

Yle Areenan video kertoo Minna Canthista, joka oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Canth taisteli tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Hän toi pelotta esiin näkemyksiään lehtijutuissa, näytelmissä ja novelleissa.

Katso YLE-areenasta video Minna Canthista.

Videon tiedot:

  • Kesto: 2 min.
  • Kieli: suomi.
  • Tekstitykset: suomi.

Tasa-arvolaki pyrkii sukupuolten segregaation lieventämiseen. Se tarkoittaa, että ihmisten jakautuminen erilaisiin tehtäviin, asemiin ja rooleihin sukupuolen tai oletetun sukupuolen perusteella vähenisi. Esimerkiksi ammatteihin hakeutumisen kohdalla segregaation väheneminen tarkoittaa sitä, että ihmiset valitsisivat itselleen ammatin sellaiselta alalta, johon he sopivat, vaikka ala olisikin hänen sukupuolelleen epätyypillinen.

Opettajilla on tärkeä tehtävä koululaisten ja opiskelijoiden tulevaisuuden unelmien tukijana.

Mieti, miten voisit kasvattajana ja opettajana kyseenalaistaa sukupuolistereotypioita.

  • Valitse mahdollisuuksien mukaan opetusmateriaaleja, joissa esiintyy naisia, miehiä, tyttöjä ja poikia myös sukupuolelleen epätyypillisissä rooleissa ja ammateissa.
  • Varhaiskasvatuksessa voisi vaikkapa arpoa silloin tällöin lapsille leikkipisteet, jolloin kaikki tulisivat kokeilleeksi vaikkapa koti- ja autoleikkejä.
  • Rohkaise ja tarjoa mahdollisuuksia kaikille lapsille ja nuorille, jotta he pääsevät toteuttamaan omia vahvuuksiaan ja kokeilemaan myös sellaisia asioita, joita eivät ehkä rohkenisi ilman opettajan tukea kokeilla.

 

Kaikki meistä eivät tunne itseään tytöksi tai pojaksi, naiseksi tai mieheksi.

  • Kiinnitä huomiota omaan kielenkäyttöösi ja ympäristöösi ja mieti, missä tilanteissa sukupuolen mainitseminen ei ole välttämätöntä.
  • Tuo opetuksessa esiin myös sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tarinoita.

Videon tiedot:
Unesco: International Literacy Day 2021 – Literacy for a human centred-recovery: Narrowing the digital divide (2021).

  • Kesto: 2.11 min.
  • Puhe: englanti.
  • Tekstitys: englanniksi kiinnitettynä videoon.

Klikkaamalla otsikosta pääset kouluastekohtaisille tehtäväsivuille. Sinne on koottu tehtäviä niin kansainvälisestä naisten päivästä kuin Minna Canthin ja tasa-arvon päivästä varhaiskasvatukseen, alakokouluihin, yläkouluihin ja toiselle asteelle.

Sisältö päivittyy ja julkaistaan syyskuun 2022 aikana!

Materiaalivinkkejä 

Amnestyn Puhutaan suostumuksesta! -materiaali

Materiaali (2021) kannustaa keskustelemaan seksuaalioikeuksista sekä toimimaan suostumuskulttuurin vahvistamiseksi. Erityisesti yläkouluihin ja toiselle asteelle suunnattu materiaali koostuu suostumusta ja seksuaalioikeuksia käsittelevästä taustatiedosta, eri oppiaineisiin soveltuvista harjoituksista sekä toimintavinkeistä nuorille aktivisteille. Harjoituksissa nuoret pääsevät muun muassa keskustelemaan suostumuksesta erilaisten esimerkkien avulla, purkamaan median väkivaltamyyttejä ja harjoittelemaan vaikuttamista seksuaalioikeuksien puolesta.

Lue lisää ja lataa sähköinen materiaali Amnestyn kotisivuilta.

 

Nettiturvakoti-sivuston testit


Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä Nettiturvakoti-sivusto sisältää omat sivut myös lapsille ja nuorille. Sivustoilta voit poimia keskustelun herättäjäksi nuorille suunnattuja nettitestejä häirintään ja seurusteluväkivaltaan liittyen.

#MeToo-kampanja

Tutustukaa myös kansainväliseen #metoo-kampanjaan ja pohtikaa yhdessä sitä, miten nämä ihmisten rohkeasti esille tuomat esimerkit häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta ovat vaikuttaneet vaikkapa mediakeskusteluun aiheesta. Pohtikaa mahdollisimman monta syytä siihen, miksi häirintään on tärkeä puuttua, kertoa siitä rohkeasti ja hakea itselle apua ja tukea. Miettikää yhdessä eri keinoja puuttua häirintään.

#EmmeVaikene – Mitä on vihapuhe ja miten se liittyy sukupuoleen?

Tulosta opiskelijoille luettavaksi tästä esite:”#Emme vaikene. Mitä on vihapuhe ja miten se liittyy sukupuoleen?” [PDF]. Esite kokoaa selkeästi ja informatiivisesti yhteen tietoa, konkreettisia esimerkkejä sekä puuttumisen välineitä vihapuheeseen ja erityisesti sukupuoleen liittyvään vihapuheeseen keskittyen. Mukana myös lista yhteystiedoista, mistä hakea tarvittaessa apua ja tukea.

 

Miten sukupuoli näkyy katujen nimissä ja liputuspäivissä?

 
Materiaalien pohjalta voitte pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
    • Keiden merkkihenkilöiden juhlapäiviä löytyy kalenterista?
    • Miten monta liputuspäivää on eri sukupuolille?
    • Miten paikkakuntasi kadut on nimetty? Keiden nimiä kadunnimissä on?
    • Entä kenelle te haluaisitte omistaa kadunnimen tai liputuspäivän? 

 

Videoita aiheeseen liittyen:

Planin suomenkieliset videot Koska olen tyttö (3 min) ja Toiset malalat (6 min) sopivat tyttöjen oikeuksien käsittelyyn ala- ja yläkoulussa.

Like a girl -mainosvideo (3 min) tutkii, mitä eri ikäisten mielestä tarkoittaa juosta, tapella tai heittää ”kuin tyttö”. Videon avulla voi myös pohtia mainostamisen keinoja ja tapoja pyrkiä vaikuttamaan katsojaan.

The Girl Effect -kanavalla on runsaasti englanninkielisiä animaatioita ja lyhytfilmejä liittyen tyttöjen ihmisoikeuksiin ja elämään.

Nigerialaisen kirjailijan Cimanda Ngozi Adichien TedTalk-puhe (30 min, tekstitys ja puhe englanniksi) We should all be feminists on hyvin inspiroiva video, jonka pohjalta on tehty kirjanen, joka jaettiin Suomen yhdeksäsluokkalaisille vuonna 2017.

 

Voit tutustua koko listaan videoita aiheesta sukupuolten tasa-arvo täältä.