Maailman kirjan päivä 23.4.
Maailman kirjan päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin espanjalaisen kirjakauppiaan ajatuksesta huhtikuun 23. valittiin kirjojen ja ruusujen päiväksi. Päivä valikoitui muutaman kuuluisan kirjailijan kuolinpäivän perusteella. William Shakespeare ja Miguel de Cervantes kuolivat 23. huhtikuuta vuonna 1616.
Vuonna 1995 Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco julisti Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. Unescon julistuksen mukaan kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina.
Päivän tarkoituksena on rohkaista kiinnostumaan lukemisesta ja arvostaa kirjailijoita ja heidän työtään.
- Video
Pohdi kuluttamisen eettisyyttä
Videon tiedot:
Fair Trade Finland: Reilu kauppa (2014).
Reilun kaupan videolla kannustetaan pohtimaan kuluttamisen eettisyyttä.
- Kesto 3.24 min.
- Puhe: suomi.
- Tekstitys: ei tekstitystä. Videokuvaan on kiinnitetty suomenkielistä tekstiä.
- Lisätietoa ja lukuvinkkejä
- Tehtävät varhaiskasvatukseen ja alakouluun
Tehdään satuja ja tarinoita itse!
- Kunnari-lukudiplomi
- Kirjasta löytyy lukuehdotuksia, elokuvaehdotuksia sekä koetun prosessoimista tukevia tehtäviä valmiiksi suunniteltuna koko peruskoulun ajalle.
- Lyhyt päivänavaus Maailman kirjan ja tekijänoikeuksien päiväksi [PDF].
- Tehtävät yläkouluun ja toiselle asteelle
Vinkkejä ja vilskettä:
- Osallistukaa Taksvärkin järjestämään Lukuralliin.
- Lukurallin avulla sytytetään oppilaiden kipinä lukemiseen ja tuetaan samalla lasten ja nuorten koulutusta globaalissa etelässä, erityisesti Nepalissa. Lukurallissa oppilaat lukevat neljän viikon ajan kotona ja koulussa.
- Tutustukaa Lukufiiliksen artikkeleihin, kirjavinkkeihin ja kirja-arvioihin.
- Lukufiilis on nuortenkirjallisuuteen keskittyvä verkkolehti, joka esittelee ajankohtaisimmat kirjat, kirjailijat ja ilmiöt. Lehteä tekevät 13–19-vuotiaat ympäri Suomea. Maaliskuun teemana Lukufiiliksessä oli maailmankansalaisuus. Lukufiilis seikkaili kirjallisuuden turvin maailmalla, mietti monikulttuurisuutta ja tutustui tarinoihin kaikkialta maailmasta. Maailmaan tutustumalla oppii ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta. Ja maailmaan voi tutustua paitsi matkustelemalla, myös lukemalla.
- Kunnari-lukudiplomi
- Kunnarista löytyy lukuehdotuksia, elokuvaehdotuksia sekä koetun prosessoimista tukevia tehtäviä valmiiksi suunniteltuna koko peruskoulun ajalle.
- Kirjavinkkejä: Nuorten kirjoja.
- Lyhyt päivänavaus Maailman kirjan ja tekijänoikeuksien päiväksi.
- Monikielinen kirjasto tarjoaa kirjoja, musiikkia, elokuvia ja aikakausilehtiä lapsille, nuorille ja aikuisille noin 80 kielellä. Tutustukaa Monikielisen kirjaston aineistoihin ja tutkikaa löytyisikö teidän osaamillanne tai teitä kiinnostavilla, kirjaston tarjoamilla kielillä sellaista aineistoa, jota teidän on mahdollista lukea, kuunnella tai katsoa. Seuraavat kielet EIVÄT kuulu Monikielisen kirjaston kokoelmiin: englanti, espanja, italia, ranska, saksa, venäjä, viro ja pohjoismaiset kielet. Näillä kielillä löytyy aineistoa muista yleisistä kirjastoista.