Joensuun Maailmankoulun opettajaverkosto

Tervetuloa Joensuun ja Joensuun seudun Maailmankoulun sivuille!

Tervetuloa Joensuun ja Joensuun seudun Maailmankoulun sivuille!
Maailmankoulu aloitti toimintansa Joensuussa ja Joensuun seudulla lukuvuonna 2017–2018.

Yhteyshenkilö

Yhteystiedot:

Mari Haaranen, mari.haaranen[a]edu.liperi.fi.

Maailmankoulun matkalaukut

Joensuussa ja Joensuun seudulla Maailmankoulun matkalaukut löytyvät Vaarakirjastoista ja liikkuvat kätevästi kirjastoauton matkassa. Matkalaukut ovat varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen suunnattuja teemakohtaisia materiaalipaketteja, joita jokainen Joensuun seudun globaalikasvattaja voi lainata käyttöönsä.

Matkalaukut ovat lainattavissa Vaarakirjastoista syksystä 2018 lähtien. 

Laukut löytyvät Joensuun pääkirjastolta ja ne liikkuvat kätevästi kirjastoauton mukana. Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Laukkujen laina-aika on 2 viikkoa.

Lapsen oikeudet

Materiaaleja YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen teemojen käsittelyyn toiminnallisesti.

Rauhan rakentajat

Matkalaukussa käsitellään rauhan kysymyksiä pienten lasten elämään soveltuvalla tavalla. Esimerkiksi konfliktin ratkaisutaidot, väkivallattomuus, sovittelutaidot, kaveritaidot ja empatiataidot ovat tärkeitä opittavia taitoja.

Vihreä laukku

Matkalaukussa tutustutaan kestävän kehityksen teemoihin pienille lapsille soveltuvien tuntisuunnitelmien ja materiaalien kautta esimerkiksi kierrätyksen ja kulutuksen teemoihin.

Minä ja me muut - me yhdessä!

Matkalaukun kautta lapset pääsevät pohtimaan omaa identiteettiään, perhettään ja elinympäristöään. Millainen olen? Millaisia ovat muut? Saanko olla tällainen ja annanko tilaa toisille olla omanlaisiaan? Miten toimimme yhdessä niin että kaikilla on hyvä olla?

Ihmisiä liikkeellä

Matkalaukussa pohditaan ja käsitellään lähtemistä ja uuteen paikkaan saapumista. Millaista on esimerkiksi ystävystyminen ilman yhteistä kieltä?

Kouluvierailijat Joensuussa ja Joensuun seudulla

Järjestöt tekevät kouluvierailuja monenlaisista teemoista. Tarjolla on niin valmiita, toiminnallisia oppituntikokonaisuuksia kuin lyhyempiä teemavierailuja. Järjestöjen kouluvierailut on suunniteltu tukemaan perusopetuksen tavoitteita.

Järjestöjen toimintaperiaatteita selvittää julkaisu Kylässä koulussa – Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen [PDF].

Joensuun seudulla kouluvierailuja voi kysellä esimerkiksi alle listatuilta järjestöiltä.

Suomen Punainen Risti

Maksuttomia vierailuja ala- ja yläkouluille. Esitykset käsittelevät esimerkiksi ensiavun, seksuaaliterveyden, päihteettömyyden, antirasismin ja yhdenvertaisuuden teemoja.

Lisätietoja antaa kouluyhteistyön koordinaattori Tiia Viinikainen, tiia-riina.viinikainen[at]punainenristi.fi, puh. 040 610 2167.

Nuorten Akatemia

Yläkouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille suunnattuja maksuttomia kouluvierailuja. Vierailujen teemat käsittelevät esimerkiksi kuluttajuutta ja taloustietoisuutta. Lisäksi Nuorten Akatemia tarjoaa uusia globaalikasvatuksellisia etäkouluvierailuja, joissa vierailu tapahtuu internetin välityksellä.

Kysymykset vierailuista sekä varaukset voi lähettää osoitteeseen kouluvierailija[at]nuortenakatemia.fi. 

Voit tilata Nuorten Akatemian vierailun myös lomakkeen kautta.

WWF

Vierailujen ympäristökasvatukselliset teemat käsittelevät esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta ja sen edistämistä sekä metsän ja lahopuiden merkitystä. Vierailut toteutetaan toiminnallisina oppitunteina ja ne soveltuvat 1.–6. luokkien opetukseen.

 

Joensuun alueen vierailuista voi sopia suoraan Sanni Pirttilän kanssa, sanni.pirttila[at]uef.fi.

UNICEF

Maksuttomat kouluvierailut käsittelevät innostavalla tavalla lapsen oikeuksia, UNICEFin työtä ja muita ihmisoikeuskasvatuksen teemoja. Kouluvierailujen keston ja tarkemman sisällön voi sopia tarkemmin vierailijan kanssa.

Kouluvierailun voi varata omaan oppilaitokseen suoraan vierailija Jani Lydénin kanssa, jani.lyden[at]unicef.fi tai puh. +358 440 456 020. Vierailut voidaan pitää suomeksi tai englanniksi. Myös ruotsinkieliset tilaisuudet ovat varattavissa osoitteesta information[at]unicef.fi tai puhelimitse +358 958 450 290.

Video ja tehtävä

Unicefin videolla lapset Reetta ja Jaakko esittelevät lapsen oikeuksia kuvitetussa muo- dossa.
  • Kysymys 1
  • Kysymys 2..

 

Videon tiedot [saavutettavuus]

Suomen UNICEF: Reetta, Jaakko ja lapsen oikeudet (2018) 

Lisämateriaalit ja vinkit

Unicefin videolla lapset Reetta ja Jaakko esittelevät lapsen oikeuksia kuvitetussa
muodossa.

  • Kysymys 1 
  • Kysymys 2…