Anatomy of Ostracism – yhteisöllisemmän yhteiskunnan puolesta

Syrjinnästä ja epätasa-arvosta yhteisöllisyyteen suomalais-serbialaisin voimin

Kuinka vähentää syrjintää ja ulossulkemista sekä lisätä osallisuutta sekä tasa-arvoa laajemmin yhteiskunnassa.

Kesällä 2018 RKI yhdisti voimansa serbialaisen rauhankasvatusjärjestön DeaDian kanssa Anatomy of Ostracism hankeessa, joka vastasi tarpeeseen puuttua syrjintään eurooppalaisissa kouluissa ja laajemmin yhteiskunnassa. Hankkeen pohjalta luotiin koulutus, jonka tähtäimenä on syrjinnän tunnistaminen, hallitseminen sekä syrjivien käytäntöjen muuttaminen. 

Keräsimme yhteen yli 30 kasvatuksen ammattilaista Serbiasta ja Suomesta ja yritimme yhdessä selvittää, mistä yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus syntyvät.  Aihetta lähestyttiin pohtimalla sitä, mikä synnyttää eriarvoisuutta ja syrjintää yhteiskunnassa.  

Vertaillessamme maiden yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia syrjintään liittyvissä kysymyksissä huomasimme, että Suomessa ja Serbiassa törmätään samoihin yhdenvertaisuuden haasteisiin. 

Turvallisemman tilan periaatteilla tasa-arvoa tapaamisiin ja työkaluja osallistujille

Hankkeessa haluttiin luoda mahdollisimman moniäänistä vuoropuhelua sekä ylläpitää sitä, jotta kaikilla osallistujilla olisi tilaa ajatustensa jakamiseen ja he myös oppisivat uutta kollegoiltaan. Tämän saavuttamiseksi noudatimme turvallisemman tilan periaatteita. Periaatteiden lisäksi osallistujat oppivat muita metodeja, joilla syrjiviä tilanteita voi hallita ja ehkäistä nuorten parissa. 

Osallistujat kokivat, että hanke vaikutti erityisesti heidän omaan näkemykseensä itsestään aktiivisena toimijana syrjinnän ehkäisemistyössä 

Syrjinnän vastainen koulutus lisäämään ymmärrystä yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden rakentumisesta

Hankkeen tuotoksena syntyi koulutus, joka vahvistaa osallistujien ammatillista varmuutta tehdä syrjinnän vastaista työtä. Sen tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä siitä, miten yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta rakennetaan. Koulutuksen kohderyhmää ei ole rajattu tarkasti, vaan se on tehty soveltumaan nuorille ja aikuisille.  Koulutuksen kuuluu:   
  • Eristävien ja syrjivien toimintatapojen tunnistaminen 
  • Omien ennakkoluulojen ja etuoikeuksien reflektointi 
  • Syrjivien tilanteiden hallinnan opetteleminen ja omien vaikutusmahdollisuuksien näkeminen 
  • Syrjivien tilanteiden ja vihamielisten asenteiden muuttaminen ja proaktiivisesti turvallisten tilanteiden luominen ja mukaan ottavien toimintatapojen omaksuminen 

Lue lisää hankkeesta RKI:nmultimedia-artikkelista englanniksi.  

Hanketta rahoitti Euroopan Komissio Kansalaisten Eurooppa avustuksella.