Rauhantyön valtionavustus lakkautetaan – Isku on valtava, mutta Rauhankasvatusinstituutin työ jatkuu

Viime perjantaina 26.4.2024 rauhantyön yleisavustuksia jakava oikeusministeriö kutsui avustuksia saavien järjestöjen edustajia epäviralliseen tilaisuuteen, jonka sisältönä oli valtionavun lakkauttaminen vuoden 2025 alusta lähtien. Avustuksen tavoitteena on ollut tukea rauhantyön avulla rauhaa, yhteiskunnallista vakautta ja konfliktien ehkäisyä. Hallituksen päätös lakkauttaa rauhantyön rahoitus on pysäyttävä ajassa, jossa Euroopassa käydään sotaa, polarisaatio kiihtyy entisestään ja jatkuvat päällekkäiset kriisit aiheuttavat epävakautta yhteiskuntiin. Rahoituksen lakkauttaminen voi tarkoittaa kuoliniskua monelle toimijalle. 

Rauhankasvatusinstituutti on ollut yksi suurimmista avustuksen saajista. Koulutuksemme, osaamisemme, materiaalintuotantomme ja toimintamme säilyy kuitenkin sovitusti järkyttävästä päätöksestä huolimatta. Pystymme jatkamaan työtämme, sillä rahoituspohjamme on laaja, eikä yksin riippuvainen valtionavustuksista. Suuri osa rahoituksestamme tulee eri EU lähteistä.  

Jokaista yleisavustuseuroa kohti olemme onnistuneet saamaan kilpailluista EU-hankerahoituksista vuosittain vähintään 10 euroa lisää. Tämä rahoitus on tosin vaakalaudalla, sillä Suomen valtio ei sitoudu monen muun EU-maan lailla kansallisen vastinrahan tai omavastuuosuuksien kattamiseen. 

Huoli tulevaisuudesta ja kasvavat viholliskuvat tarvitsevat vastapainokseen mahdollisuuksia toimia yhdessä, rakentaa luottamusta tulevaisuuteen ja iloita hyvistä asioista maailmassa. Toivo on rauhankasvatuksen ydin. Toivo luo toimintaa ja toiminta luo toivoa. Tätä kautta me myös yhdessä rakennamme yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. 

Työllämme on konkreettinen ja suora merkitys ihmisten arkeen. Suurimmat kohderyhmämme ovat kasvattajien kautta tavoittamamme suomalaiset lapset ja nuoret sekä kansalaisyhteiskunta. Toimintamme tavoitti viime vuonna suoraan yli 50 000 henkeä koulutusten, tapahtumien ja materiaalien muodossa ja heidän kauttaan välillisesti vielä moninkertaisesti enemmän. Työmme sisällöt ovat käsitelleet rauhan lisäksi erityisesti yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja antirasismia.  

Visiomme yhteiskunnasta, jossa yksilöt ja yhteisöt toimivat rohkeasti rauhan, vastuullisuuden, demokratian, väkivallattomuuden ja globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta ja ovat valmiita haastamaan eriarvoistavat normit, valtarakenteet ja ajattelutavat on tärkeämpi, kuin pitkään aikaan. Demokraattinen yhteiskunta ei selviä ilman moniäänistä ja kriittistä kansalaisyhteiskuntaa, johon leikkaus kohdistuu rajuimmin. Kriisien ajassa eläminen tarvitsee laajaa yhteiskunnallista keskustelua, erityisesti rauhasta ja sen rakentamisesta.  

 Kutsumme kaikki mukaan rakentamaan kanssamme kestävämpää yhteiskuntaa, jossa voimme toimia yhdessä ja rakentaa toivoa tulevaisuuteen, vaikka leikkauspäätös aiheuttaa suuren haasteen moniäänisen ja kriittisen kansalaisyhteiskunnan toiminnalle.  

Tue työtämme ostamalla julkaisumme 40 näkökulmaa rauhaan ja Kohti syrjimätöntä koulua Rauhanpuolustajien verkkokaupasta. Teokset tarjoavat sekä näkökulmia että käytännön työkaluja rauhantyöhön kouluissa ja laajemmin yhteiskunnassa. https://rauhanpuolustajat.org/kirja/40-nakokulmaa-rauhaan-kohti-syrjimatonta-koulua-oma-oppimispaivakirjani-kimppatuote/