Saamelaisaiheista opetusmateriaalia on saatavilla hyvin vähän, minkä vuoksi saamelaiskulttuuria tai Suomen kolonialistista historiaa ei tunneta Suomessa. Tarjoamme kouluille taidekasvatukseen pohjautuvia työpajoja, joissa historian, yhteiskuntaopin ja maantiedon tunneilta tutut alkuperäisväestöä koskevat kysymykset tuodaan oppilaiden eteen elokuvan avulla ja kiedotaan koskemaan nuorten omaa kotimaata, historiaa ja luokkakavereita. Elokuvasta nousseita ajatuksia nostetaan pintaan käsittelemällä niitä ohjaajan kanssa työpajassa.
Tarjoamme kouluille maksuttomia työpajoja, joissa käsitellään saamelaiskysymyksiä ohjaaja Suvi Westin Eatnameamet – Hiljainen taistelumme -dokumenttielokuvan pohjalta. Kyseessä on palkittu dokumenttielokuva (Kirkon mediasäätiön palkinto, Tampereen elokuvajuhlien yleisöpalkinto, Nuuk International Film Festival paras dokumenttielokuva), joka kuvaa Suomen valtion harjoittamaa saamelaispolitiikkaa ja saamelaisten yhä jatkuvaa taistelua olemassaolonsa puolesta.
Työpajoissa käsitellään vallankäyttöä, kansalaisvaikuttamista sekä saamelaisten ja Suomen valtion yhteistä historiaa osallistavin menetelmin. Opiskelijat pääsevät pohtimaan elokuvan teemoja keskustellen, piirtäen ja kuvakorttien tuella. Opettajan toiveiden mukaisesti työpajassa voidaan painottaa tiettyjä teemoja, mutta kaikissa työpajoissa tutustutaan saamelaisten historiaan ja nykytilanteeseen Suomessa.
Työpaja soveltuu erinomaisesti historian, yhteiskuntaopin, maantiedon ja elämänkatsomustiedon oppiaineisiin, mutta myös muiden oppiaineiden tunneille. Elokuva kannattaa katsoa oppilaiden kanssa aikaisemmin samana päivänä, kun työpaja pidetään tai työpajan aluksi.
Lisätietoja ja työpajatilaukset:
Koulutussuunnittelija Maria Aikio
maria.aikio[at]rauhankasvatus.fi.
Koulutus tarjoaa kasvattajille työkaluja ohjaaja Suvi Westin palkitun Eatnameamet – Hiljainen taistelumme -dokumenttielokuvan käsittelyyn nuorten kanssa.
Koulutuksen jälkeen osallistujilla on hallussaan menetelmiä ja tietoa elokuvan teemojen ja saamelaisaiheiden keskustelevasta käsittelystä.
Osallistujat saavat koulutuksesta käyttöönsä sekä elokuvan että opetusmateriaalia, joka soveltuu elokuvan teemojen ja saamelaiskulttuurin käsittelyyn oppijoiden kanssa.
Aika: Tiistai 10.5.2022 klo 15–17.
Kohderyhmä: yläkoulun ja toisen asteen opetushenkilöstö, nuorisotyöntekijät ja muut nuorten ammattikasvattajat.
Koulutus toteutetaan etäkoulutuksena. Koulutuslinkki lähetetään koulutukseen osallistuville ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
Kouluttajat: Maria Aikio FM, koulutussuunnittelija ja Elina Lauttamäki TM ja VTM, koulutussuunnittelija, Rauhankasvatusinstituutti.
Koulutus on osallistujille maksuton. Osallistuminen vaatii läsnäoloa koko 2 tuntia kestävään koulutukseen. Koulutus koostuu työpajasta sekä työpajan taustalla olevien pedagogisten ajattelutapojen ja mahdollisuuksien läpikäymisestä keskustellen.
Lisätietoja:
Koulutussuunnittelija Elina Lauttamäki
elina.lauttamaki[at]rauhankasvatus.fi
Keskeisimmät rahoittajamme ovat Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoministeriö, oikeusministeriö, aluehallintovirasto ja Euroopan unioni. Olemme projektiorganisaatio ja rahoituksemme tulee pääosin hankerahoituksista ja koulutusmyynnistä.
Rauhankasvatusinstituutti on Unescon virallinen kansalaisjärjestökumppani.